promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dologra bukkant a fiatal pár a konyhája alatt, valódi szenzáció lett a rutin felújításból
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Aligha számítottak rá, hogy ilyen tárgy fog előkerülni a házuk alól. Még a szakembereket is meglepte a lelet.

Egy hétköznapinak indult otthonfelújítás során, Randers városától nem messze, Dániában, egy fiatal párnak nem mindennapi meglepetésben volt része. Valóságos kincsre bukkantak, ugyanis egy hatalmas rúnakő lapult a konyha linóleum padlója alatt. A lenyűgöző méretekkel bíró alkotás 2 méter hosszú, 80 centiméter széles és valószínűleg az egyik legősibb, Dániában talált rúnakő.

A nemzeti kincsnek tartott leletet alapos elemzésnek vetik alá, hogy megállapíthassák pontos korát. Erre azért is van szükség, mivel ez határozza meg, hogy a rajta látható öt véset a szöveg elejét, vagy pedig a végét jelenti-e. Az öt rúnát, amelyek az "aft bi" kifejezést alkotják a szakértők szerint úgy lehet lefordítani, hogy „after B., azaz B. után. A rúnakövek tekintetében, melyeket hagyományosan jelentős személyek emlékére állítottak, ez a felirat arra utalhat, hogy valószínűleg egy Bjørn, Bjarne vagy Birk nevű személy dicsőségét hirdetik. Maga az óskandinávból származó "rúna" kifejezés titkos tudást és bölcsességet jelent.

A nagyon komoly kulturális értékkel bíró kincsnek otthont adó Randers városa már korábban is felkeltette a rúnakő-rajongók érdeklődését, hiszen eddig már 44 rúnakövet találtak ezen a környéken. Lisbeth Imer, a Dán Nemzeti Múzeum vezető kutatója és rúnaszakértője szerint Dániában a 700-800-as évekből származó fellelt rúnakövek száma 10 és 20 darab között van. Az egész országban körülbelül 200 vikingkori rúnakövet dokumentáltak, a legidősebbek a 700-as évekből, a legfrissebbek pedig a 900-as évekből származnak, ami ezeknek a korai példányoknak a felfedezését különösen jelentőssé teszi.

A Randers-i rúnakő talán korábbi, mint a Jelling-kövek, de a közvetlen összehasonlítás több szempontból is problémás. Az úgynevezett Jelling-kövek sértetlenek, eredeti helyükön találhatók, és történeti forrásokban is dokumentálták őket. Ezzel szemben a Randers-i kő csupán egy töredék, a követ díszitő feliratnak csak egy kis része maradt meg.

A dániai Jellingben, található Jelling-kövek, két nagy rúnakőből állnak és felbecsülhetetlen történelmi és kulturális jelentőséggel bírnak. Ezek a lenyűgöző alkotások a vikingkori művészet és történelem ikonikus szimbólumai. A komplexum, ahol megtalálhatóak, temetkezési dombokat és egy korai keresztény templomot is magában foglal.

A régebbi követ Gorm dán király állíttatta felesége, Thyra emlékére, a másikat pedig fiúk, Kékfogú Harald készítette hozzávetőleg 965-ben szülei dicsőséges emlékének adózva. Fő üzenetük a dánok kereszténységre való áttérésének megünneplése, valamint a királyi család és őseinek dicsőítése. Bonyolult faragványok, rúnák és képek díszítik őket.

A csodával határos módon előkerült Randers-i rúnakő jelenleg a Museum Østjyllandban található, ahol további elemzésre vár, hogy felfedje korát. Belegondolni is nehéz, hogy milyen csodálatos érzés lehetett, amikor egy ilyen szenzációs történelmi emlék bukkant elő a konyha padlója alól. A történészek és régészek alighanem felettébb hálásak azért, amiért a fiatalok a házfelújítás mellett döntöttek. Különben ki tudja meddig kellett volna még a föld alatt pihennie ennek a páratlan kincsnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás