promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eladták a Stonehenge-t, egy kőgazdag férfi vette meg a múlt században, hatalmas botrány lett belőle
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sok mindent megéltek már Stonehenge ősi romjai, egyszer még árverésre is bocsájtották a britek büszkeségét.

Ma már Stonehenge Anglia legfontosabb emlékműve, de 100 évvel ezelőtt még eladósorban volt. Elképzelhetetlennek tűnik, de ezt a lenyűgöző építményt egyszer egy ügyvéd, Cecil Chubb vásárolta meg a feleségének ajándékba. Az indítékai mindmáig rejtélyesek: talán romantikus gesztus volt a részéről, talán attól tartott, hogy egy gazdag amerikai tulajdonába kerül ez az értékes múltbéli emlék.  Bármi volt is a valódi oka, 1915. szeptember 21-én, ahogy ő fogalmazott, "hirtelen ötlettől vezérelve", 6600 fontos áron megvásárolta az emlékművet.

A gavallér ügyvéd felesége, Mary nem volt túlzottan hálás a romantikus gesztusért. Könnyen elképzelhető, hogy az árát sokallta, ami mai árfolyamon számolva körülbelül 680 000 fontnak felel meg. A fáma szerint Mary azt akarta, hogy Cecil függönyt vásároljon az árverésen, helyette valami egészen mással tért vissza, valóságos családi botrányt okozva.

Chubb szerény körülmények között élt gyermekként. 1876-ban született, apja nyereg- és hámgyártó volt Shrewton faluban, néhány mérföldre a híressé vált kőoszlopoktól. Középiskolai éveit követően Cambridge-ben folytatta tanulmányait. Képességeinek hála ügyvédként nagyon sikeressé vált és jelentős vagyonra tett szert, ám gyökereiről soha nem feledkezett meg.

A Stonehenge, illetve a hozzá csatlakozó 30 hektáros terület 1915-ben került piacra, amikor előző tulajdonosa, Sir Edmund Antrobus, a család egyetlen férfi örököseként életét veszítette. Az eset kapcsán a misztikumra fogékonyabbak ősi átokról suttogtak, amellyel a kőoszlopokat szentélyként tisztelő druidák sújtották, amiért nem engedte őket a közelébe vallásuk gyakorlására. Való igaz, hogy elkerítette a területet és még belépődíjat is szedett, de ezt azért tette, hogy a befolyó pénzből felújíthassák a kissé lepusztult építményt.

Az árverés előtt spekulációk kaptak szárnya azzal kapcsolatban, hogy esetleg egy gazdag külföldi vásárolhatja meg Stonehenge-t, amelyet utána szétdarabolva külföldre szállíttat. A Daily Telegraph előzetes cikkében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Stonehenge eladásának híre felkelti minden olyan amerikai milliomos érdeklődését, akik megszállotton rajonganak az antik tárgyakért. Könnyen elképzelhető, hogy ez is befolyásolhatta a lokálpatrióta érzésekkel bíró Chubb vásárlását.

1918. október 26-án, 16 nappal az első világháborút lezáró fegyverszünet előtt, Chubb az államnak ajándékozta korábbi szerzeményét egy ajándéklevél révén. A következő évben David Lloyd George miniszterelnök nagylelkűségét egy címmel ismerte el, így vált belőle Sir Cecil Chubb, Stonehenge első bárója. Adományáért cserébe csupán egyetlen dolgot kért: a környéken élők a jövőben is bármikor ingyen látogathassák ezt a varázslatos helyet.

Kérése természetesen meghallgatásra talált. Napjainkban évente mintegy 1,3 millió ember keresi fel az UNESCO Világörökségi helyszínnek számító 4600 éves kőtömböket, közülük pedig közel 30 ezren, az egykori ügyvéd gesztusának hála, díjtalanul léphetnek be a megalitikus szentélybe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás