promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentő dolgokat rejtett egy mohás szikla, 2700 év után fedte fel a titkát, amely sok mindent új megvilágításba helyez
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nagy felfedezésekhez úgy tűnik, hogy néha elég csak levakarni egy kis mohát.

A fagyos, zordságában is magával ragadóan szép észak rejtélyei mindig is izgatták az emberek fantáziát. Most egy olyan titok került a felszínre, amely évezredek óta várta csendesen, hogy ismét megmutathassa szépségét a világnak. Svédországban, egy mohával borított sziklafalon bukkantak rá mintegy 40 sziklarajzra, amelyeket körülbelül 2700 évvel ezelőtt, a bronzkorban készítettek.

Ezek a különleges művek számos motívumot ábrázolnak, köztük különös emberi alakokat, hajókat és vadállatokat. Az ősi alkotásokat a Bohuslän Sziklafaragványok Dokumentációjáért felelős alapítvány fedezte fel Kville városka közelében. A helyszín ma egy füves farm közepén található 3 méterre a talajtól, de a sziklarajzok készítésekor a tengerszint még jelentősen magasabb volt, így ez a hatalmas kődarab valószínűleg egy kis sziget sziklafalához tartozhatott.

Kville Svédország nyugati partján, Bohuslän tartományban található, amely híres ősi sziklarajzairól. Tanumshede közelében található egy UNESCO által jegyzett helyszín, ahol több száz példája látható ennek a különleges ősi sziklaművészetnek, amelyek embereket, madarakat, hajókat és kígyókat ábrázolnak.

Az ősi művészek kőkalapácsokat és hegyes tárgyakat használtak a sziklafelületek megmunkálásához. Az egyszerű eszközökkel létrehozott sziklaművészeti alkotások lenyűgöző kompozíciós sokféleséggel rendelkeznek és művészi értékükön messze túlmutatnak. Az UNESCO szerint ezek a motívumok és jelenetek még inkább kiemelkedőek, ha összehasonlítjuk őket más hasonló alkotásokkal. Képesek ugyanis betekintést nyújtani az ősi emberek világról alkotott elképzeléseibe, tükrözve alkotóik élettel és a kozmológiával kapcsolatos gondolatait.

A sziklarajzok szinte a Föld minden pontján megtalálhatóak, kivéve az Antarktiszt. A legtöbb keletkezése a neolitikumra, mintegy 10 000 évvel ezelőttre datálható. Ez a fajta művészet azonban szépen lassan kezdett a feledés homályába merülni, amint az emberi kultúrák kifejlesztették az írást. Ettől függetlenül, a történelem jelentős részében a sziklafelületekbe vésett figurák, illetve jelek voltak a kommunikáció és kifejezés elsődleges eszközei számtalan emberi kultúrában a világ minden táján.

Ez a svédországi felfedezés ismételten rávilágít arra, hogy milyen gazdag és sokszínű a bronzkori művészet. A sziklafaragványok lenyűgöző részletességgel ábrázolnak állatokat, embereket, hajókat, fegyvereket és a bronzkor egyéb szimbólumait. Ezek a jelenetek gyakran élénk, bonyolult kompozíciókat tartalmaznak, amelyek utazásokat, státuszt, hatalmat, háborúkat és különféle kultuszokat tárnak szemlélőik elé.

A svédországi sziklarajzok felfedezése újabb fejezetet nyit a bronzkori művészet és kultúra megértésében. Tanulmányozása további betekintést nyújthat a bronzkori emberek életébe, hitrendszerébe és művészetébe. Az ilyen leletek felfedezése mindig izgalmas pillanat a régészetben, mert lehetőséget nyújt arra, hogy jobban megértsük az emberi történelem ezen fontos korszakát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás