promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felismered 55 év után? Így néz ki 87 évesen a 2001: Űrodüsszeia című kultfilm főszereplője
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 2001: Űrodüsszeia a világ egyik legismertebb kultfilmje, amit a zseniális Stanley Kubrick rendezett.

Ha valaki megnézi a 2001: Űrodüsszei című filmet, akkor valószínűleg nem is gondolná, hogy ezt az alkotást bizony 1968-ban rendezték, körülbelül egy évvel a holdraszállás előtt, egy olyan felfokozott pillanatban, amikor az ember és az űr kapcsolata szorosen egybeforrt. A hatvanas évek ugyanis az űrversenyről szólt, amelyet elsősorban a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok vívott egymással. A legendás sc-if elképesztő látványvilággal csábítja a filmrajongókat, így ma is úgy tűnik mintha pár évvel ezelőtt jelent volna meg a mozikban.

Kubrick, aki többek között olyan alkotásokat rendezett még karrierje során, mint a Jack Nicholson őrült főszereplésével készült Ragyogás vagy éppen A mechankus narancs, ezzel a filmmel örök nyomot hagyott a sci-fi történelmében is. A film amúgy azért is különleges, hiszen a holdraszállás előtt történt, így a rendezőnek nagyon kellett támaszkodnia képzelőerejére is.

A film főszereplője, aki mindvégig velünk marad, Dr. David Bowman, azaz Keir Dullea volt. A színész pedig hamarosan betölti a 87. életévét is.

Dulleát leginkább ebből a filmből ismerhetjük elsősorban Magyarországon annak ellenére, hogy számos fontosabb és kevésbé fontosabb alkotásban vett részt a filmvásznon. 1984-ben azonban az Űrodüsszeia folytatásában ismét láthatták a rajongók. Elsősorban mégis színpadi sztárnak maradt meg, így számos színpadi műben láthatta őt a nagyközönség.

A Paramount+ Halo című sorozatában hosszú idő után a hazai közönség is láthatta, a szériában amúgy Terrence Hood admirális szerepét játszotta el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás