promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sosem látott fotó a holdraszállásról, a NASA nem akarta, hogy ezt lássuk? A mesterséges intelligencia segítségével ismét könnyen csőbe lehetett húzni sokakat
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Brutális világot élünk, a mesterséges intelligencia szinte mindenről tud gyártani olyan képeket, amelyek a valóságban sosem léteztek.

A holdraszállás az emberiség egyik legismertebb csúcsteljesítményeinek egyike, az űrért folytatott verseny egyik kimagasló epizódja, amikor 1969. július 20-án Neil Armstrong, az első ember a Holdon elmondtha ikonikussá vált mondatait a kis lépésről és a nagy lépésről, amely az embersiég fülének azóta is nagyon szépen cseng. Bár az esemény megtörtént, és erre számtalan bizonyíték van, sokan még manapság is abban a tévhitben élnek, illetve azon összeesküvés-elméletnek hódolnak, miszerint ember nem járt a Holdon, és az egész holdraszállás egy megrendezett előadás része volt,

a szkeptikusok pedig egyre több bizonyítékkal jönnek elő az évek múlásával. Sőt, újakat kreálnak.

Az egyik leginkább makacs tévhit szerint a holdraszállást maga az 1968-ban megjelent, és azóta kultfilmmé vált Űrodüsszeia 2001 rendezője, a legendásan zseniális Stanley Kubrick rendezte. És mindent egy stúdióban rögzítettek az illetékesek, egy elhintsék az igazság magvát. Minden profi volt, hiszen Kubrick zseni volt. A teória alapja pedig az, hogy éppeny egy évvel a holdraszállás előtt rendezte meg a filmet Kubrick, és az amerikai kormány épp ennek nagyszerűségéből indult ki, amikor felbérelték őt, hogy készítse el ezt a filmet.

Sőt, egyesek azt is vallják ezzel kapcsolatban, hogy Kubrick később, a Ragyogás című alkotásban tett is arra utaló jeleket, hogy beismerje tettét, Többek között az irodai jelentben is a falat a holdraszállásról készült képek borítják.

Ebbel a régóta élő összeesküvés-elméletből kiindulva a mesterséges intelligencia segítségével kreáltak egy olyan képet, amelyen Kubrick áll a holdraszállás feltételezett díszletei előtt. Az összeesküvés-elmélet így új életre kelt, a modern technológia pedig segített terjedni az átverésnek.

A fotót amúgy ezek után a kontextusból kiragadva kezdték el osztani az interneten, pedig a születése időpontjában már elmondták az alkotók, hogy ezt a mesterséges intelligencia kreálta. A kép az AI Art Universe csoportból került ki, amely már a nevében is elmondja, hogy a csoportban a mesterséges intelligencia kreálta, művészi képeiről van szó, ez nem a valóság. A kép amúgy az Urbanlegends oldalán megnézhető.

(Urbanlegends, Reuters)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás