promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Férfiak erotikus fantáziájának visszatérő vad álma, most kiderült a bődületes igazság - szóval honnan is jön a bugyi szó?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mégis honnan ered a bugyi szavunk?

Vannak olyan szavak, amelyeket bizony már pici gyermekkorunk óta használunk előszeretettel, beleivódtak a beszédünkbe, a nyelvezetünk szerves részei lettek, és így meg sem fordul a fejünknek, hogy vajon mi lehet az eredetük. Pedig néha meglehetősen izgalmas története lehet egy-egy szónak, sőt, am agyar szavak között is akad olyan, amely meghódította a világot. Kevesen tudják például, hogy a kocsi szavunk messze földön lett híres, és egy pici magyar település nevéből jön.

Na, de vajon mi a helyzet a bugyi szavunkkal, amelyet szinte minden nap használunk?

A "bugyi" szó némely interentes magyarázat szerint a francia "bou-gi-gner" szóból ered, amit magyarra "védőfelszerelés" vagy "védőruha" jelentésben fordíthatjuk le. Egyes leírások szerint a francia szó eredete pedig a vikingek "bukse" szavából ered, ami magyarul nadrágként fordíthatunk le. Az idők folyamán a szó jelentése a nadrághoz hasonló, de a konkrétan a lábtól a derékig terjedő ruhadarabokra kezdték használni. Manapság több nyelvben is előfordul. De emellett olyan eredetmagyarázatot is találhatunk az interneten, hogy a bugyi a buggyos nadrág kifejezésből, vagyis a bugyogóból rövidült, és végül innen nyerte mai lakját. A két sztori pedig itt ér össze.

És akkor már rögtön feljön az is, hogy esetleg van-e köze a bugyinak, így padig a franciáknak a híres magyar település, Bugyi nevéhez? A válasz nagyon könnyű a kérdésre, korábban pedig mi is kifejtettük ezt hosszabban:

[[cikk2]] 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás