promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fény derült a Stonehenge építőire? Egy ősi rend sejtelmes részletei láttak napvilágot
Borítókép:  YouTube.com/AncientWorldHistory (thumbnail)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Stonehenge az egyik legikonikusabb és legrejtélyesebb építmény az emberiség történetében, amely több ezer éve készteti találgatásra a szakértőket. A mai napig nem vagyunk biztosak abban, hogy kik és miért építették, noha a legtöbbek szerint vallással kapcsolatos zarándokhelyet jelöl. Kering azonban egy meglehetősen érdekes teória arról, hogy kik alkothatták a legendás kőépítményt.

A kőtömbök csillagászatilag elképesztően pontos helyzetben helyezkednek el, a körszerű elrendezése a nap mozgásához igazodik. Csakúgy, mint a négyezer éves piramisoknál, a Stonehenge esetében is vitatkoznak a történészek arról, hogy hogyan is mozgatták a több tonnás köveket akkoriban, illetve hogyan tudták ennyire pontosan bemérni a pillérek helyzetét. Az évezredek során értelemszerűen súlyosan rongálódott, fénykorában valahogy ÍGY nézhetett ki. 

A különböző elméletek végeláthatatlan tengerében már régóta úszunk: egyesek szerint földönkívüliek építhették, mások úgy vélekednek, hogy létezett egy korai, intelligensebb civilizáció a Földön a mai emberiség előtt. Az egyik legizgalmasabb elgondolás pedig az, hogy a Stonehenge-et nem mások, mint a druidák építették. 

De vajon kik voltak a druidák? 

A druidák ősi kelta papok, szerzetesek voltak. Tanítóként és bírákként is funkcionáltak a Krisztus előtti évszázadokban, évezredekben. Julius Caesar nem éppen volt pozitív véleménnyel róluk, állítása szerint emberáldozatokat követeltek, sőt egyes esetekben még kannibalizmusra is vetemedtek. Az akkori civilizációnak egyfajta nemeseiként funkcionáltak, akik a közügyeket is irányították, gyakran kegyetlen módszerekkel. 

1640-ben kötötte össze először a Stonehenge-et a druidákkal John Aubrey archeológus, majd pedig követték őt mások is, azonban a mai tudósok erőteljesen vitatkoznak ezzel a felvetéssel. A legújabb radioaktív vizsgálatoknak köszönhetően megtudhattuk, hogy egyes kövek Kr. e. 2-300 környékére tehetőek, a druidák első megjelenéséről pedig a legkorábbi információink évszázadokkal később származnak. 

Annak ellenére, hogy sokan összekötik a druidákat a legendás építménnyel, bizonyítékot sosem találtak arra, hogy közük lenne hozzá. A történészek úgy vélik, hogy a druidák nem imádkoztak a naphoz, ami a Stonehenge építőiről egyértelműen sejthető. A rejtély tehát tovább él, reméljük, egyszer fény derül a titokzatos monstrum megalkotóinak kilétére. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás