promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bámulatba ejtő felfedezés a Stonehenge közelében
Borítókép:  ADRIAN DENNIS / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az angliai Stonehenge közelében újkőkori tárnák óriás körét fedezték fel, amely segíthet abban, hogy az eddigieknél még részletesebb képet kapjunk a Stonehenge vidékéről az elmúlt 4000 évben.

Több mint tíz méternyi átmérőjű, öt méter mély tárnákat fedeztek fel régészek az angliai Stonehenge közelében. A tárnák két kilométeres gyűrűt alkotnak Durrington Walls közelében, három kilométerre a 4500 éves Stonehenge-től – írja a távirati iroda a BBC cikke nyomán. Több egyetem régésze arra jutott, hogy a földalatti létesítményeket, több mint 4500 éve úgy vájták ki, hogy azok egyfajta határként szolgálhattak a Stonehenge-et összekötő szent területen.

„Távérzékelők és mintagyűjtés segítségével betekintést kaphatunk a múltba, amely megmutatja, hogy egy még komplexebb társadalom volt itt. A bonyolult alkalmazások azt mutatják, hogy az emberek oly mértékben összhangban voltak a természet történéseivel, amit alig tudunk elképzelni a modern világban”

– mondta Richard Bates, a St Andrews Egyetem kutatója.

A feldezett leletek segíthetnek abban, hogy a tudósok pontosabban „megrajzolhassák” Stonehenge vidékét az elmúlt 4000 évben. Az UNESCO világörökség részét képező Stonehenge-ért felelős brit hivatal, a National Trust régésze, Nick Snashall egyszerűen csak bámulatba ejtőnek nevezte a felfedezést:

„Durrington Walls volt az a hely, ahol a Stonehenge építői éltek és ünnepeltek Ez a hely fontos részét képezi annak, hogy Stonehenge részletes történetét feltárjuk”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás