promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Barnaby megszólalt: ezért cseréltek főszereplőt a Midsomer gyilkosságokban
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A főfelügyelőt alakító John Nettles 14 év után távozott a 204 országban vetített sorozatból.

Ha létezne, a világ legveszélyesebb szegletének számítana Anglia egy kitalált vidéke, Midsomer. Itt játszódik a Kisvárosi gyilkosságok (más változatban: Midsomer gyilkosságok) című sorozat, amelynek eddig 22 évada és 128 epizódja készült el.

128 gyilkossági ügy felgöngyölítését végezte eddig tehát Barnaby főfelügyelő, akiből – rendhagyó módon – kettő is létezett a széria 24 éves fennállása óta. Az eredeti, Tom 1997-től 2011-ig állt szolgálatban, majd őt a nyugdíjazása után unokafivére, John váltotta a poszton.

De mi is áll a kacifántos dramaturgiai megoldás mögött? Főszereplőt nem szokás (és nem szerencsés) cserélni egy sorozatban, ezért az okokról természetesen a Tom Barnaby-t alakító John Nettles angol színészt is megkérdezték.

„Egyszer csak azon kaptam magam, hogy lassan én leszek a legöregebb rendőrnyomozó az egész világon, ezért inkább kiléptem. Számomra természetes lépésnek tűnt, hogy le kell zárnom ezt a fantasztikus időszakot”

– indokolta meg az akkor 68 éves, idén októberben pedig már a 78. születésnapját ünneplő művész. Aki azóta nagyjából a képernyőn kívül éli életét, bár 2016-ban és 2017-ben szerepet vállalt A Poldark-család című történelmi sorozatban.

Ami a legnagyobb sikerét illeti, Nettlest még 1995-ben környékezték meg az ITV független televízió-hálózattól, hogy vállalja el Tom Barnaby szerepét. A Midsomer gyilkosságok pedig rögtön óriási sikert aratott, egészen elképesztő, hogy a világ 204 országában tűzték műsorra.

A legelső részt 13,5 millió néző látta Angliában, és a készítőknek eszük ágában sincs leállni, 2020 októberében már a 22. évad forgatásának láttak neki. 2009 februárjában jelentették be, hogy Nettles kiszáll a sorozatból, vagyis a stábnak két évad állt a rendelkezésére ahhoz, hogy (a nála 18 évvel fiatalabb Neil Dudgeon személyében) megtalálja méltó utódát.

„Mindig bölcsebb akkor lelépni a színpadról, amikor a nézők még többet akarnak belőled, mint megvárni, hogy kifütyüljenek, mert untatod őket”

– fogalmazott meg egy örök igazságot Nettles, amikor 2011 februárjában, 81 epizódot követően távozott a sorozatból. Hozzátéve, hogy természetesen nehéz volt meghoznia ezt a döntést, hiszen 14 év alatt szoros kötelék fűződött közte és a stábtagok között.

„Amikor 1996-ban leforgattuk az első részt, fogalmam sem volt róla, hogy a sorozat ennyire sikeres lesz. Most azt szeretném, hogy Barnaby hősiesen, a hazája nemes szolgálata közben haljon meg, aztán katonai tiszteletadás mellett helyezzék örök nyugalomra a westminsteri apátságban”

– válaszolta nevetve Nettles annak idején a kérdésre, hogy mi fog történni a jó öreg főfelügyelővel. Ma már tudjuk, hogy simán csak nyugdíjba vonultatták, és ezzel a sorozatbeli feleségét alakító Jane Wymark színésznőt is kiírták a történetből.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás