Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hátborzongató: a földönkívüliekhez is köthető kristálykoponyákat találtak a Földön - íme 10 dolog, amelyben az Indiana Jones-filmek mesélnek a történelemről

Hátborzongató: a földönkívüliekhez is köthető kristálykoponyákat találtak a Földön - íme 10 dolog, amelyben az Indiana Jones-filmek mesélnek a történelemről

Zene, Film & Kultúra

Hátborzongató: a földönkívüliekhez is köthető kristálykoponyákat találtak a Földön - íme 10 dolog, amelyben az Indiana Jones-filmek mesélnek a történelemről

Zene, Film & Kultúra

Promotions 20:20

De mégis hogyan jutottak el a Földre? A sztori kicsit összetettebb, és van benne egy nagy csavar is. Válogatásunkban az indiana Jones-filmek valós történelemmel megesett találkozásait gyűjtöttük össze.

A kristálykoponyák tényleg léteznek, ráadásul a British Múzeumban vannak kiállítva. De a történetben van egy kis csavar, ahogy ezt lejjebb majd olvasni fogjátok.

A popkultúra valószínűleg egészen máshogy nézne ki manapság George Lucas és Steven Spielberg nélkül, no meg persze Harrison Ford hiányában is, aki Han Solo és ifjabb Henry Jones, ráadásul még Rick Deckard szerepeét is eljátszotta. Születhetett tehát ezek után bármennyi közepes és rossz filmje, Fordot a popkulturális emlékezet soha nem fogja elfelejteni.

Kevesen tudják, de az Indiana Jones első részének eredetileg csupán az lett volna a címe, hogy Az elveszett frigyláda fosztogatói, George Lucas azonban úgy gondolta, hogy kell egy olyan cím, egy oylan név is, amely a potenciálisan szárba szökkenő többi résznek keretet tud adni. A főszereplő, Indiana Jones neve pedig egyáltalán nem hangzott rosszul.

Az Indiana Jones tetralógia pedig folytatódik nemsokára, így a bejelentések farvízén most összeszedtünk nektek 10 érdekes sztorit a filmmel kapcsolatban, amelyek a történelmi hitelesség kérdéskörét járják körbe. Vajon tényleg úgy volt, úgy történt, ahogyan az a négy filmben meg van írva?

A szavazás szabályai: nyomj egy felfelé mutató nyilat arra, amelyiken nagyon meglepődtél, lefelé mutató nyilat pedig arra, amiről már eddig is tudtál, így nem hoztunk vele nagy újdonságot.

1.  Tanisz városa tényleg létezett

Kép: Profimedia

Az elveszett frigyláda fosztogatói című részben említett város létezett. Taniszt 1930-as években fedezték fel, fontos kereskedelmi központ volt a mai Egyiptom területén az időszámításunk előtti 6. századig.

2.  Léteztek efféle művárosok

Kép: Profimedia/©Paramount/Courtesy Everett Collection

A nevadai sivatagban léteztek efféle művárosok, mint a széria negyedik részében, ahol a hétköznapi élet minden apró dolgát felvonultatták, majd kísérleti atomrobbantásokat végeztek a közelükben. "Doom Town"-oknak hívják ezeket.

Ezek is érdekelhetnek:

Indiana Jones 2: Indiában betiltották, Spielberg sem szerette

Tessék?! Most már Indiana Jones is pedofil?!​

Minden idők egyik legszexibb színésze is csatlakozott az Indiana Jones folytatásához​

3.  A németek tényleg keresték a Szent Grált

Kép: Profimedia

A források egy Otto Rahn nevű, titkosszolgálatnak dolgozó emberről regélnek, akit Hitler ráállított a kincs felkutatására. A németek úgy gondolták, hogy az ereklye a 10. században még megvolt valahol Európában.

4.  Voltak olyan régészek, mint Indiana Jones

Kép: Profimedia/©Paramount/Courtesy Everett Collection

Roy Chapman Andrews régész Indiana idejébe élt, 1934-ben vonult vissza, végigjárta a földkerekséget, banditák elől menekült, "viperákkal harcolt". Ő tényleg úgy viselkedett, mint Indiana Jones a filmben.

5.  A "vörösöktől" való félelem végigsöpört Amerikán

Kép: Profimedia/© 2008 Lucasfilm Ltd.

Az ötvenes években elképesztő paranoia futott végig Amerikán, amelynek rengeteg ismert ember esett áldozatul. A szovjetekkel való konspirációval vádolták őket. Az akció egyik legfőbb kezdeményezője Joseph McCarthy szenátor volt. Az Indiana Jones negyedik részében is beleszövik ezt a történetbe.

Ez is érdekelhet:

Megvan a bizonyíték, hogy Hitler közel járt az atombombához?

6.  A régészprofesszorok elsősorban tanárok az egyetemen

Kép: Profimedia/©Paramount/Courtesy Everett Collection

Indiana kalandjai mellett elsősorban tanár volt, és osztálytermekben tanította a fiatalságot. Manapság is a régészek legtöbbször kulturális örökség menedzserként működnek együtt helyi közösségekkel a kulturális értékek feltárása és megőrzése érdekében.

7.  A régészetet nagyon támogatták a nácik

Kép: Profimedia

Különböző leletek felszínre hozásával szerették volna bebizonyítani az árja felsőbbrendűséget, épp ezért rengeteg régésszel működtek együtt, akiket a világ különböző pontjaira küldtek ki kutatni.

Ezek is érdekelhetnek:

Hátborzongató dolgokat találtak egy náci időkapszulában

Hitler nem is halt meg? 10 döbbenetes feltételezés a világtörténelem legismertebb főgonoszáról​

8.  Értékes műtárgyak feketepiaca

Kép: Profimedia

Az egész sorozaton végigvonulnak a műtárgyak kereskedelmére utaló mondatok, ez nemcsak ekkoriban, de manapság is jól pörög.

9.  A Harmadik Birodalom hitt az okkult tudományokban

Kép: Profimedia

Indiana Jones az első és a harmadik részben is szembekerül a nácikkal, akik először a Frigyládát, majd a Szent Grált szeretnék megtalálni, hogy a világot igájuk alá hajtsák. Jörg Lanz von Liebenfels például azt állította, hogy a németek Atlantiszt benépesítő isten-ember leszármazottjai. Mágikus és okkult fogásokat a tömegek befolyásolására is alkalmaztak a németek.

10.  Kristálykoponyák tényleg léteznek

Kép: Profimedia

A negyedik epizódban, a Kristálykoponya királysága című részben Dél-Amerikában bukkannak leletekre, amelyek földönkívüliektől származnak. A filmben. A valóságban még nyitott kérdés a koponyák eredete, de a British Múzeumban őriznek ehhez hasonlókat, bár azok emberi koponyákat ábrázolnak. A tárgyak egy bizonyos kutatóhoz, Eugene Bobanhoz vezethetők vissza, aki a 19. század elején állt elő velük, és az aztékokhoz kötötte őket.

A szakértők úgy vélik, hogy a koponyák inkább Európában készültek valamikor a 19. században. De egyelőre a kérdés még nem lezárt, a funkciójukat sem tudják pontosan. A legtöbb kutató szerint rituálékhoz kapcsolódtak, de egy szűk kisebbség szerint lehetséges, hogy földönkívüliek készítették ezeket.

Számos leírás létezik, amely szerint egyes faragványok hangot adnak ki, és a színüket is képesek változtatni. A National Georgraphic cikke foglalja össze legjobban a koponyák kutatásának érdekességeit.

Ez is érdekelhet:

Döbbenetes képek! 76 éve lett öngyilkos Adolf Hitler és Eva Braun

(Források: Ranker, Fess, Múltkor, National Geographic)

Borítókép: ©Paramount/Courtesy Everett Collection/Profimedia