promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Modern feldolgozást kap a Hegylakó – De vajon kell ez nekünk?
Borítókép:  Christopher Lambert a Hegylakó című filmben / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bejelentették, hogy Henry Cavill főszereplésével érkezik az új Hegylakó film, ezért most megnéztük a régit, hogy eldönthessük, mennyire jó ötlet feldolgozni Christopher Lambert közkedvelt klasszikusát.

„Csak egy maradhat!”

– hangzik el az ikonikus mondat a Hegylakó című filmben, amit a híres videóklip rendező, Russell Mulcahy készített 1986-ban Christopher Lambert, Sean Connery és Clancy Brown főszereplésével.

Az alkotás a menő stílusának, különleges világának és a Queen felejthetetlen zenéjének köszönhetően hatalmas siker és örök klasszikus lett, ami az évtizedek alatt kapott pár rettenetes folytatást – meg persze egy remek televíziós sorozat is készült belőle Adrian Paullal.

A Hegylakó még most is hatalmas rajongótáborral rendelkezik, éppen ezért lepődtek meg olyan sokan a hír hallatán, hogy jön a film modern feldolgozása a John Wick-széria rendezőjétől, Chad Stahelskitől, ráadásul már az is kiderült, hogy Henry Cavill lesz a főszereplője:

A rajongók heves reakciója láttán muszáj volt megvizsgálnunk a problémát, ezért megnéztük a klasszikus Hegylakót, hogy kiderüljön: van értelme egy új verziónak, vagy a régi úgy tökéletes, ahogy van, és egyáltalán nincs szükségünk remake-re?

A Hegylakó főszereplője az 1518-ban született Connor MacLeod (Christopher Lambert), akin egy csata során halálos sebet ejt egy Kurgan nevű ádáz harcos (Clancy Brown), de csodával határos módon egyik pillanatról a másikra felépül. Mivel a helyiek azt hiszik, hogy az ördöggel cimborál, ezért elkergetik őt, majd távol a világtól kezd új életet kedvesével. Egyik nap megjelenik ott egy furcsa kinézetű férfi, Ramirez (Sean Connery), aki elmondja neki, hogy nem véletlenül nem halt meg:

MacLeod is azokhoz a különleges emberekhez tartozik, akik halhatatlanok, megérzik egymás jelenlétét, és egyetlen életcéljuk, hogy karddal levágják a többiek fejét és megkapják az energiájukat, hogy a végén csak egy maradhasson! – de persze szent földön nincs csata, mivel az tilos.

Ezek után kiderül, hogy a gonosz Kurgan is ilyen lény, majd évszázadokon át (egészen 1986-ig) a nyomában jár, egészen addig, míg már csak ketten maradnak, és mindenképp muszáj megküzdeniük egymással – ekkor jön a jó és a rossz élet-halál harca!


Kép: Sean Connery és Christopher Lambert a Hegylakó című filmben / Profimedia

Kezdjük ott, hogy ez a film még mai szemmel is elképesztően stílusos, mintha folyamatosan egy nagyon menő videóklipet néznénk a '80-as évekből. A fények, az effektek, a beállítások mind nagyon kreatívak, illetve hatásosak, és bár kicsit megkoptak, még így is látványosak.

A Hegylakó sikere leginkább abban rejlik, hogy nagyon egyedi a kardozós-fejlevágós halhatatlanok ötlete; remek a hangulat; a készítők nem veszik magukat túl komolyan; a jó humor miatt egészen szórakoztató; illetve természetesen a Queen elképesztő slágerei is óriásit dobnak az összhatáson.

Az alkotás gyengeségei mindenképp a '80-as évekre jellemző, helyenként egészen furcsa (sőt, gagyi) megoldások, illetve a viszonylag gyenge harci jelenetek, de ezeket mind el lehet nézni neki, mivel annyira élvezetes minden más.

A Hegylakó méltó arra, hogy igazi klasszikusnak nevezzük, mivel még most, 35 évvel a bemutatója után is teljes mértékben be tudja rántani a nézőt, és képes valóban különleges élményt nyújtani – szóval mindenképp érdemes megnézni.


Kép: Christopher Lambert a Hegylakó című filmben / Profimedia

Kell akkor belőle remake, vagy sem?

Mivel egy annyira híres filmről van szó, mint a Hegylakó, így alapból egyszerre jó, és rossz ötlet modern verziót készíteni belőle: jó, mert egy új generáció is megismerheti az alkotás különleges világát, karaktereit, ráadásul a technika fejlődése miatt valószínűleg minőségibbek lesznek az összecsapások; illetve rossz, mert a klasszikus mű sokak számára kellemes emlék (így ők jó eséllyel csalódni fognak), ráadásul összességében még most is remek, szóval egész jól kiállta az idő próbáját.

A mostani akciófilmek egyik kiemelkedő alakja, Chad Stahelski elárulta, hogy olyan durva kardos jelenetek lesznek az ő verziójában, amilyeneket még nem láthattunk a vásznon, Henry Cavill pedig egy közkedvelt színész, aki a Vaják című sorozatban már bizonyította, hogy remekül áll a kezében a kard – ez mind elég biztató.

Ezek alapján azt kell megállapítanunk, hogy alap esetben egyáltalán nem lenne szükség a Hegylakó feldolgozására, mivel még mai fejjel is jó film, viszont a John Wick rendezője és Henry Cavill miatt mindenképp bizalmat kell adnunk a remake-nek, hiszen az ő kezükben van rá esély, hogy egy igazán méltó alkotást kapunk, ami helyén kezeli a klasszikus mű mitológiáját, és még remek akciójelenetekkel is megajándékoz minket.

Sok múlik azon, hogy Chad Stahelskiék mennyire akarják majd a saját útjukat járni, illetve mennyi inspirációt fognak meríteni az eredeti Hegylakóból, de az biztos, hogy mindenki örülne annak, ha kapnánk egy izgalmas, tökös alkotást, ami büszkévé teszi a régi rajongókat, illetve elvarázsolja az új közönséget is egyaránt – bár nem lesz egyszerű dolguk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás