promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A barátaim mind halottak: ilyen lett volna az Amerikai pite, ha Tarantino rendezi – kritika
Borítókép:  A barátaim mind halottak / via netflix.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyenesen Lengyelországból érkezett a Netflixre A barátaim mind halottak című krimi/komédia, ami az év eddigi legnagyobb melepetése, hiszen olyan durva, mint egy Tarantino-film, és olyan mókás, mint egy amerikai tinivígjáték.

Nem csupán Hollywood képes maradandót alkotni, hiszen az elsőfilmes Jan Belcl által írt és rendezett A barátaim mind halottak egy lengyel mű, és valami elképesztően beteg, meg persze különleges. Ehhez foghatót talán még nem is láthattunk eddig, ami azért valljuk be, manapság elég ritka – de azt már az elején le kell szögezni, hogy nem mindenki fogja értékelni a benne rejlő zsenialitást.

A barátam mind halottak című elborult fekete komédia szilveszter éjjelén játszódik egy jó nagy házibuliban, ahol jelen vannak az amerikai tinifilmek tipikus figurái (mint például a nőfaló macsó, a boldogtalan kedves lány, a népszerűségre hajtó barom, az érzékeny srác és a problémás előéletű fiú is), de minden pokollá változik, mikor véletlenül meghal egy ember – és ez még csak a kezdet, de erről a cím is árulkodik.

A készítők nem finomkodnak, ugyanis amikor kell, akkor fröcsög a vér rendesen, és még káromkodás, illetve meztelenkedés is bőven akad benne, ráadásul mindez elnagyoltan komikusan, hogy tudjuk, egy pillanatra sem kell komolyan venni ezt az alkotást. A lényeg, hogy élvezzük ezt az elborult, elvetemült kalandot, ami helyenként Quentin Tarantinót és az Amerikai pitét idézi, persze minden tiszteletet megadva nekik.


Kép: A barátaim mind halottak / via reddit.com

Jelen vannak a fiatalok problémái, így a szerelem, elköteleződés, homoszexualitás, szex és a droghasználat is szóba kerül, az ezekkel kapcsolatos dráma pedig teljes mértékben működik a könnyen megismerhető karakterek miatt, akiket remekül játszanak a színészek. Igaz, hogy vannak klisés megoldások és alakok, de ez is olyannak hat, mintha direkt erre játszott volna a rendező, hogy a végső káosz annál nagyobbat üssön a meglepetés erejének köszönhetően.

Itt minden szörnyűség megtörténik, amit csak el tudunk képzelni, de olyan szinten, hogy az már nevetséges. Viszont ezeken tényleg jót tudunk szórakozni, mivel érezni, hogy poénra veszik az egészet, és egy igazán vad, bizonyos szempontból mondhatni fura élménnyel akarják megajándékozni a nézőket – ráadásul félelmet nem ismerve.

A barátaim mind halottak egy erőszakos, vicces, meglepő, fantasztikus alkotás, ami tényleg elképesztően egyedi, hiszen tökéletesen keveri a Tarantino-féle őrültséget, és az Amerikai pite-filmek bulizós hangulatát, hogy a végén vigyorogva fogjuk a fejünket, és azt mondjuk magunknak: nem tudom, hogy mi volt ez, de imádtam minden percét.

Jan Belcl zseniális filmje már elérhető Netflixen, és mindenkinek ajánlott, aki egy kis felnőtt szórakozásra vágyik, és nyitott a teljesen elmebeteg, botrányos történetekre is – meg persze képes tolerálni a baromságokat is, hiszen az emberi butaság természetesen itt is főszerepet játszik, de egyáltalán nem zavaró módon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás