Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megint tönkretettek egy régi festményt: most Szűz Mária képe járt rosszul

Megint tönkretettek egy régi festményt: most Szűz Mária képe járt rosszul

Zene, Film & Kultúra

Megint tönkretettek egy régi festményt: most Szűz Mária képe járt rosszul

Zene, Film & Kultúra

Baranyecz János 21:31

Tény, hogy mindenben meg lehet találni a művészetet, de egy kontár restaurátor úgy meggyalázta Murillo Szeplőtlen fogantatás című festményének egyik másolatát, hogy most mindenki ezen nevet.

Úgy látszik, hogy az emberek nem tanultak abból az esetből, mikor 2012-ben egy 80 éves spanyol restaurátor teljesen tönkretette Elías García Martínez Ecce Homo című freskóját, ami Jézust ábrázolja, de végül felismerhetetlen lett. A baki körbejárta a világot, és mindenki jót szórakozott rajta, de most mégis újra megtörtént egy hasonló tragikomédia, ráadásul a spórolás miatt.

A 24 írja a Guardian cikke alapján, hogy ismét Spanyolországban történt egy nevetséges dolog, de most Bartolomé Esteban Murillo Szeplőtlen fogantatás című festményének másolata volt az áldozat, ami Szűz Máriát ábrázolja, és jelenleg egy gazdag műgyűjtő tulajdonában áll, aki úgy döntött, hogy ráférne egy kis frissítés a viseltes alkotásra.

Egy „restaurátor” az átlaghoz képest elég olcsón, mindössze 1 200 euróért (nagyjából 420 000 forintért) vállalta a mű felújítását, amit már elsőre is úgy elrontott, hogy az ember a végeredményt látva biztos, hogy nem bírja visszatartani a nevetést – és erre tett rá még pár lapáttal, mikor másodjára is megpróbálkozott a dologgal.

Végül olyan meghökkentő munkát végzett a megbízott egyén, hogy a többi – valószínűleg jóval tehetségesebb – restaurátor most hivatalos, törvényi szigorítást kér, nehogy újra előforduljon egy ilyen felháborító, kontár eset, amit az emberek szörnyülködve, de mégis szórakozva néznek.

Itt lehet megtekinteni a festmény mindhárom alakját:

Borítókép: Szeplőtlen fogantatás / via index.hu