promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Süsü, a sárkány valójában egy dinoszaurusz a híres magyar mesében?
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Üdvözöllek dicső lovag! Elmagyarázzuk, hogy mi az igazság.

A sárkányok sztorija a régi idők homályába vész. Mégis miként tűntek fel ezek a lények a történelem folyamán, és mégis hogy lett belőlük ekkora popkulturális attrakció a 21. századra?

Talán nem meglepő tehát,

hogy a Föld gyomrából előbukkanó gigantikus csontok, a ráció átmeneti margóra tétele, és a tudományok gyerekcipőben járása kellett a sárkányok mítoszának életre keltéséhez. 

A gigászi csontok természetesen a dinoszauruszok maradványai voltak, de ezt jó pár évszázaddal ezelőtt senki sem sejtette még. A régészet szót még nem is ismerték, és nem is gondolták, hogy lehetett olyan, hogy evolúció.

A sárkányok így a fantáziavilág és a mesék szülöttjei. Hírük szájról szájra terjedt már a görögök és a sumerok idejében is. De népszerűségük a mai napig megkérdőjelezhetetlen, sőt, az elmúlt harminc évben igazi sárkányreneszánsz söpört végig a világon. Megítélésük azonban a mai napig nem egyértelmű, hol szívtelen gonosz, hol pedig védelmező behemótként ábrázolták őket.

A világra rontó fenevad megítélés kezdete egybefonódik a kereszténység globalizációjával.

A középkori gondolkodás a mitikus lényt a Sátán cinkosának vélte. Sokan a Bibliából ismert fenevaddal, Leviatánnal azonosították őket. Leviatán egy vérszomjas tengeri állat, amelyről többféle ábrázolás is létezett párhuzamosan: hol krokodil, hol kígyó, hol pedig a szóban forgó sárkány képében tűnik fel a krónikákban és legendákban.

A sárkányok tűzokádó képessége is a kereszténység hagyatéka. A teremtmény szája metaforaként a pokol kapuját szimbolizálja. Pokol=tűz=sárkány, ennyire egyszerű a képlet.

A kereszténység bajnoka, Szent György, legyőzi a sárkányt, övé lesz a dicsőség és a lány is

Maga a sárkány szó is szimbolikus. Tükörfordításban annyit tesz, hogy „őrizni”. Az „őrizni” ige pedig a féltve őrzött kincsek megvédésére utal. Hiszen a büszke lovagkorban a sárkányok felkutatása, és kardra hányása valóságos karrierlehetőség volt, és kéz a kézben járt az elismeréssel, valamint a dicsőséggel. A kincs pedig, amit a sárkány őriz nem más, mint maga a hírnév. Hiszen minek is őrizne kincseket, aranyat és gyémántot egy sárkány?

Napjainkban sárkányokkal a filmiparban és a mese világában egyre többször találkozhatunk. Gondoljunk csak a Trónok Harcára, vagy az Így neveld a sárkányodat trilógia elképesztő sikertörténetére. De ne feledkezzünk meg a bájos magyar sárkányról, Süsüről sem.

Ha szeretnétek, kimondjuk, talán ő is egy dinoszaurusz volt, aki régről maradt itt velünk.

A valóságban a sárkányok legendája a Komodói varánuszokban él tovább. Ő a földkerekség legnagyobb gyíkja, és jobb nem ujjat húzni vele. Tüzet ugyan nem okád, de játszi könnyedséggel legyűr akár egy embert is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás