promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennél gigantikusabb gyíkot csak a dinoszauruszok korában hordott hátán a Föld – videó
Borítókép:  Nationalgeographic.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hüllők koronázatlan és zabolázatlan királya a komodói varánusz, más néven a komodói sárkány. Ennél gigantikusabb gyíkot csak a dinoszauruszok korában hordott hátán a Föld.

A komodói sárkány a varánuszfélék legismertebb képviselője,

és valóban óriási. 

Egy jól kifejlett példány testhossza elérheti a 3,5 métert is. Az állat súlya sem piskóta, átlagosan képes 70 kilogrammra felhizlalnia magát, de ennél többre is képes,

hiszen egy minden hájjal megkent hím akár 90 kilogrammot is nyomhat.

A sárkány otthona a Komodo-sziget, ahol kizárólagosan ő az úr, hiszen természetes ellenfele nincs, aki felvenné vele a harcot a túlélésért. Egy-két kisebb szigeten megtalálható még, de vérszomjas jelenléte kizárólag az Indonéz-szigetvilágra korlátozódik.

A fenevad jó sokáig rejtőzött az emberiség szeme elől,

leszámítva persze a bennszülötteket.

Első körben 1911-ben számolt be róla a nagyvilágnak egy pilóta, aki kénytelen volt kényszerleszállást végezni a sziget közelében a tengerparton repülőgépével.

A komodói varánusz ragadozó életmódjában nagy segítsége a pazar szaglása, melynek segítségével már jó messziről megérzi a zsákmányállat jelenlétét.

A szagokat elsősorban a kifinomult nyelvével érzékeli.

Az elhullott dögöket kutatják fel csoportokba verődve, de kannibalizmusra is hajlamosak (szélsőséges esetekben). A varánuszok nem válogatósak, lenyelik a dög összes csontját és koponyáját is. Rágni ugyan képtelenek, mivel fogaik nem elég élesek, de ez nem korlátozza őket abban, hogy egészben nyeljék le a hatalmas cafatokat. Mint például egy majmot:

Mindennek tetejében, minket embereket is tápláléknak néz, így jobb nem vele ujjat húzni, már csak azért sem, mivel már egyetlen apró harapásuk is végzetes kimenetelű, ugyanis a sárkányok méregmirigyekkel is fel vannak vértezve, ami a szájüregükben található.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás