promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ed Sheeran és Jain elhozta a Sziget legaranyosabb napját
Borítókép:  MTI Fotó / Sóki Tamás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kettő egyszemélyes fellépő volt a nyitónapon a Nagyszínpadon, de az angol énekes nyert. A végén volt pánik is a Sziget szüzek részéről.

Tegyük hozzá, hogy a Sziget nem az Ed Sheeran-félékről szól, azonban aktuális világsztár kell, és őt jobban meg kell itt becsülni, mint mondjuk egy Rihannát, akinek a fenékrázásától nem fog felrobbanni Európa egyik legnagyobb fesztiváljának a mainstream közönsége.

Persze sokaknak a Sheeran koncert inkább a pánikról szólt a kijutás szempontjából. Pedig tudni kell, hogy itt egy teltházas napon annyian vannak, mint egy közepes fesztiválon egész héten, szóval nagyjából 95 ezer ember. Eleve rengetegen csak erre a koncertre voltak kíváncsiak, akik el is kezdtek hazaözönleni a gitáros szívtipró lelépése után. Állítólag a hídnál volt a torlódás, mivel a teherbírás miatt csak szakaszosan tudták kiengedni embereket. Mi még bőven a Razorlight fellépésén ugráltunk ekkor, így fogalmam sincs, hogy mi történt.

Visszatérve a zenére, az egész szerdai nap giga erős volt, hát még úgy, hogy a Kodaline-t tudtommal átrakták a kisebbik színpadra Jain miatt, akik előtt Frank Turnerék léptek fel. De lássuk, hogy mi volt a nagyobbik helyszínnel, amit végigkísértünk.

Michael Kiwanuka

Kellemesebb fellépést nem is lehetne találni a délutáni kezdő programban, mint egy Michael Kiwanuka. Az Ugandából származó brit soul előadót már régen kiszúrtam magamnak, de nem a Szigetnek köszönhetően, hanem azért, mert ő énekelte az HBO-s Hatalmas kis hazugságoknak a főcímdalát. A Cold Little Heart mindig a mennyekbe tudja repíteni a közönséget, persze ez is a legnépszerűbb szerzeménye.

Hatalmasat partyztam a Money című muzsikájára is, ami egy újfajta, kicsit funkysabb Kiwanuka. A zenekar zseniális, Michael pedig úgy bűvöli a gitárt, hogy minden rezdülését öröm nézni. Igazi napfényben fürdős koncert volt ez, és ilyennek is kell lennie egy klasszikus felvezetésnek.

Jain

Egyszemélyes előadó előtt egyszemélyes előadó. Jain már járt a Szigeten 2016-ban a Zanaka nevezetű albumával, amivel elég durván berobbant a köztudatba. Ezen szerepelt például a „Come” című szerzeménye, amit a közönség minden fesztiválon kívülről fúj. Ez is volt a tetőfok, és ennél az egy dalnál került elő a gitár, mert Jain hozta a szokásosat, és egyedül lépett a színpadra.

A zenekar hiánya nem von le semmit a francia énekesnő fellépésének az értékéből, de érezhetően nem tud betölteni egy Nagyszínpadot. Tudtommal az A38-on lett volna a fellépése, de hatalmas volt az érdeklődés a koncertje iránt, így megkapta a nagyot. Jain mindig az album tematikájához öltözködik, így a fekete ruháját felváltotta a kék, valamint ismét hozott magával egy keverőpultot, ami szerintem csak a show része volt, és nem kötötték be sehova. A felső hangerőszabályzók olyan nagyok voltak, mint a régi Hajdu mosógépeknek a tekerőkéi, és valóban azon gondolkodtam, hogy csinálnak-e valamit egyáltalán.

Mivel plátói szerelem fűz Jainhez, így nem kötök bele jobban. A cukisága és a hangja megmentette a fellépését, mert amúgy ő egy zseniális előadó, viszont azt továbbra is vallom, hogy Nagyszínpadot nem érdemel. Még! Viszont jól járt, mert egy hatalmas közönség hallhatta meg, hogy helló, ez a kis spiné tök jó dalokat ír!

Ed Sheeran

Jön az, aki miatt volt a teltház, vagyis Ed Sheeran. Szikivel azon értekeztünk, hogy mi a fenéért van hype a gitáros szívtipró körül? Igen, van tőle dal, amit kifejezetten imádunk, de annyira azért nem kaparásszuk érte a falat, és a mellbimbónkat sem kezdjük el rá csavargatni. De kezdjétek el magatokban felsorolni, hogy mennyi világsztár van, akinek nem találjátok a titkát. Elég sok lesz, főleg ha underground fületek van a zenéhez.

Láttam egy srácot a Keleti pályaudvar aluljárójában pár napja, aki csodálatosan gitározott, és a hangja is angyali volt. Jófej voltam, így dobtam is neki pénzt. Az igényes zenét mindig értékelem, mindegy, hogy hol szól. Nos, ez a srác lehetett volna Ed Sheeran is. Igen, lehetett volna, csak ha az ő dalait énekelné csaknem 100 ezer ember torkaszakadtából egyetlen fesztiválon, akkor nem kellene egy aluljáróban zenélnie. Sheerannek volt szerencséje is, azonban a tehetsége megkérdőjelezhetetlen.

Miért nevezem ezt a Sziget legaranyosabb napjának? Mert tábortűz hangulat volt a Nagyszínpad körül, és egyetlen ember énekeltetett csaknem 100 ezret egy szál gitárral.

Nagy szám volt Sheeran koncertje? Egyáltalán nem, szóval ne legyen könnyes a szemed, ha kihagytad. Kevés dalt nyomott el, amiben nem is volt benne az aktuális kedvencem, vagyis a Blow, szóval fekete pont. Más országokban a Divide turné fellépései sokkal nagyobbat szólnak, de Sheerannek el kellett jönni hozzánk is letudni a kötelezőt.

Az angol énekes megdöntötte a U2 rekordját, mivel a zenekar 760 napot töltött úton a 360° nevezetű turnéjukon, míg Sheeran 893 napot fog a Divide-dal. Ezalatt a szerelmes gitárosunk 255 helyszínt tud le, míg a U2-nak csak 100 volt. A kevesebb állomás miatt nehéz következtetést levonni, hogy kire voltak többen kíváncsiak, de átlagban a U2 győzött. Azt persze Stuart Camp, Sheeran menedzsere is hozzátette, hogy nem akarja magukat az ír rockegyütteshez mérni. Hát, nem is nagyon kellene.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás