promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megint alkotott a budapesti gerillaszobrász
Borítókép:  Forrás: Kahan Art Space/Facebook
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A street art művészek egy része névtelenül, de legalábbis álnéven munkálkodik, hisz a közterületi alkotásaik jószerivel mind illegálisan készülnek. Többségük falfestményekben, graffitikben „utazik”, persze vannak kivételek. Ilyen Kolodko Mihály is.

A kárpátaljai szobrász – édesanyja révén magyar származású – évekkel ezelőtt kezdte „megszórni” a főváros különböző pontjait ma már ikonikusnak mondható miniszobraival. A legújabb gerilla mű, egy Herzl Tivadar-szobor a Wesselényi utca-Károly körút sarkán egy villanyoszlopon látható. A pár méterre kezdődő Dohány utcában született Hertzl Tivadar a 19. század második felében hívta életre a cionista mozgalmat, neki köszönhetően indult útjára a Cionista Világkongresszus, ő fogalmazta meg, és terjesztette annak gondolatát, hogy létre kellene hozni egy zsidó államot a mai Izrael területén. A neki emléket állító kis szobrot pár napja helyezte el Kolodko, az akcióról videót is készített a Kahan Art Space galéria, mely november 17-ig látja vendégül a szobrász ingyenes kiállítását.



Kolodko régóta díszítgeti a várost parányi szobrocskáival. Ott van például a Bem rakparti támfalon a Parlament felé kukucskáló Főkukac a nagy ho-ho-ho horgászból, melynek eredetije Ungváron az Ung folyó partján található. Nem messze innen, a Batthyányi térnél ugyancsak a támfalon állt sokáig a lekonyuló csövű tank, melyet nemrégiben meglovasított valaki.

kolodko tank

Tavaly óta a a Vajdahunyad vára melletti sétány támfalát egy mini piszioár díszíti, melynek eredetijét Marcel Duchamp francia festő készített ecsettel az 1910-es években. Szintén 2017-as munka a Muppet Show Brekije a Szabadság téren.

A Falk Miksa utcai Colombo szobor mögött egy fekvő mókus szobor bújik meg – pisztollyal a kezében, a nyomozóra várna gyilkosa megtalálása. Az elkövető 2018 júniusában szintén Kolodko volt.

Kolodko mini Liszt Ferenc szobra a zeneszerzőről elnevezett reptér 2/A terminálja előtti buszmegálló mellett csücsül idén március óta. Az eredeti alkotás szintén az Ung folyó partján található, Liszt egyik ungvári látogatásának állít emléket.

kolodko liszt

A szocialista Magyarország egyik legkedveltebb bábfigurája Romhányi József Mekk Elekje volt, akinek alakját Koós Iván Kossuth-díjas tervező alkotta meg. Koós a Széll Kálmán tér 3. alatt lakott, így nem véletlen, hogy Mekk-mester bronzszobra a felújított tér egyik lépcsősorán kontárkodhat kedvére. Illetve kontárkodhatott, míg el nem lopták őt is, de a szobrász pótolta. 

kolodko mekkelek

Folytatásuk – minden valószínűség szerint – következik.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás