promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Pár nap múlva különleges égitestet láthatunk szabad szemmel, 80 ezer év múlva tér vissza újra a Földhöz

Pár nap múlva különleges égitestet láthatunk szabad szemmel, 80 ezer év múlva tér vissza újra a Földhöz

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Érdemes kémlelni az eget, valami olyasmit láthatunk, amit soha többé az életünk során.

A világűr távlatai szinte felfoghatatlanok, egy évezred mindössze kósza pillanatnak tűnik a Föld több milliárd éves történetében. És bár az emberi élet csak egy szempillantás, ennyi idő alatt is tapasztalhatunk olyan csodálatos jelenségeket, melyeket utána évezredekig nem láthatnak viszont utódaink.

Ilyenek az üstökösök is, amik óriási utat tesznek meg az univerzumban, hogy aztán időnként visszatérjenek, hogy ismét látványos csóvát húzva felragyogjanak a Nap hevétől. Ez azonban nem mindegyiknek sikerül, viszont a C/2023 A3, közismertebb nevén Tsuchinshan-ATLAS esetében jó esély van erre.

80 ezer évenként tűnik fel

Aki látni szeretné, annak korán kell kelnie, hiszen nagyjából 30 perccel pirkadat előtt lesz látható a keleti-délkeleti horizont fölött – ha minden jól alakul, szabad szemmel is. Felkészültebbeknek azért érdemes egy távcsövet is kéznél tartani, azzal szinte biztos az észlelés sikeressége.

Az ATLAS szeptember 27-én lesz a legközelebb központi csillagunkhoz, megfigyelésére azonban vasárnap és kedd között lehet majd a legjobb időpontot megtalálni. Ezt követően az üstökös néhány hétre „láthatatlanná” válik, azonban október 12-én ismét megfigyelhetjük, ekkor viszont már a nyugati horizont közelében. Bolygónkhoz ekkor lesz a legközelebb, majd 80 ezer évre búcsút int a Földtől és a Naprendszertől egyaránt.

Ezért fényesednek ki

Az üstökösök szilárd magja főként kőzetekből, porból, valamint jégből áll, felszínük pedig a Nap felé közeledve a hő hatására elkezd felmelegedni, a jég szublimálódása pedig az úgynevezett kóma – azaz a gázból és porból álló fényes ködfelhő – kialakulásához vezet, amely visszaveri a napfényt.

Az üstökös kómája körül a napszél hatására egy csóva is kialakul, ami szintén porból és ionizált gázból áll. Az égi vándorok fényessége fokozatosan erősödik, ahogy egyre közelebb kerülnek a Naphoz, ám kiteljesedésük attól is függ, hogy milyen anyagok alkotják az üstököst és milyen hosszú ideje nem voltak a csillagunk közelében. Épp ezért – mivel a tudósok nem ismerik a pontos összetételüket – nagy a bizonytalansága annak, hogy mennyire fényesedhet ki egy üstökös.

Hogy az ATLAS miként fog viselkedni a Nap közelébe érve, hamarosan kiderül, az is előfordulhat, hogy a hő hatására szétesik, mint ahogy 11 évvel ezelőtt az ISON esetében is hasonló dolog fordult elő. Néhány évvel ezelőtt azonban a NEOWISE gyönyörűen kirajzolódott az égbolton és sikeresen túlélte a „találkozást”.