promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hamarosan elborítja az eget az Ördög üstököse, mindenki erről a szabad szemmel is látható csodajelenségről beszél
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több százévente fordul elő, ha most lemaradsz már soha többé nem láthatod. 

71 év után a 12P/Pons-Brooks üstökös elérte az 5-ös magnitúdót, vagyis azt a hagyományos pontot, ahol egy objektum távcső nélkül is láthatónak tekinthető. Azonban még mindig különösen szerencsés körülményekre van szükség ahhoz, hogy pusztán szemmel is észrevegyük, bár nagyon jó esélyeink lesznek.

A Pons-Brooks az üstökösök egy ritka, Halley-típusúnak nevezett osztályába tartozik, amelynek periódusa 20 és 200 év közötti. Ezek ellentétben állnak a hosszú periódusú üstökösökkel, amelyek tíz- vagy százezerévente egyszer csapódnak be a Naprendszerbe. Az ilyen üstökösök látványosan fényesek lehetnek (bár a legtöbbjük nem az), de természetüknél fogva kiszámíthatatlanok. A rövid periódusú üstökösök gyakran látogatnak el hozzánk, de a Naphoz való többszöri közeli elhaladásuk során jégükből olyan sokat veszítettek, hogy szinte mindig halványak.

A Pons-Brooks nem rendelkezik a Halley-üstököshöz hasonló izgalmas történettel, de a korábbi, 1385-ös és 1884-es látogatásai során így is lenyűgöző volt. 

Különösen hajlamos a robbanásokra is, amelyek hirtelen felragyogást okoznak. Ezeket a korábbi látogatások során is megfigyelték, és tavaly is megmutatkoztak, amikor az egyik kitörés hatására a Pons-Brooks öt magnitúdót ugrott (100-szorosára nőtt a fényessége). Ezek a robbanások két útvonalon, egy akadály körül áramlottak ki, amiből egyeseknek úgy tűnt, hogy szarvakat növesztett, emiatt kapta az Ördög üstököse elnevezést. Mások a Millennium Falconhoz való hasonlóságot látták.

A kitöréseket nem igazán értik, de úgy gondolják, hogy azok jégvulkánok eredményei, amelyekben folyékony szénhidrogénekben oldott gázok rekedtek a jégben, és ezek egy hasadék megnyílásakor felszabadulnak. Hogy a Pons/Brooks miért hajlamos erre, míg a legtöbb más üstökös nem, arra a csillagászok szeretnének magyarázatot találni. Ez azonban nem egyedülálló. A 29P/Schwassmann-Wachmann üstökösnek elég gyakran sikerül hasonló eseményeken átesnie, annak ellenére, hogy soha nem kerül közelebb a Naphoz, mint a Jupiter.

Sokan nagyon örülnének, ha a Pons-Brooks egy újabb robbanást produkálna, amikor a legjobban látható, de sajnos eddig csak egy nagyon kis robbanás történt február 29-én, amelynek látványa nagyrészt elhalványult, nem volt igazán látványos.

Mindazonáltal a hozzánk való közeledés és a felszíni jég gázzá alakulása a napfény hatására az elmúlt két hónap során meglehetősen egyenletes fényességnövekedést eredményezett. A legújabb megfigyelések megerősítik, hogy a Pons/Brooks átlépte az 5 magnitúdós küszöböt.

A városból műszerek nélkül még mindig nem fogod látni és a megfigyelést még a kis mennyiségű mesterséges fény is zavarhatja. Az sem segít, hogy a Hold is majdnem teli állapotban lesz.

Bár a Pons-Brooksnak a következő hetekben minden éjszaka fényesebbnek kell lennie, a Naphoz is közelebb kerül az égboltunkon. Már most is csak egy viszonylag rövid időszak van a csillagászati szürkület után, amikor az üstökös elég messze van a horizont felett ahhoz, hogy észrevegyük, és ez napról napra csökken. A jövő heti telihold biztosan nem fog segíteni a helyzeten.

A Pons-Brooks a közeledése nagy részében olyan messze volt az északi égbolton, hogy a déli féltekéről szinte lehetetlen objektum volt, még a megfelelő felszereléssel rendelkezők számára is. Most egy kicsit délebbre került, de még mindig elég messze van északra ahhoz, hogy a fent leírt problémák még nagyobbak legyenek, ha valaki Sydneyben vagy Sao Paulóban tartózkodik.

Miután azonban az üstökös április 21-én megközelíti legközelebb a Napot, tovább halad a déli égbolt felé, és a helyzet megfordul. Az északi féltekén lévő észlelők számára az út kifelé tartó részét valóban nagyon nehéz lesz elkapni, míg a déli égbolton tartózkodóknak elég jó esélyük lehet, bár továbbra is csak akkor, ha nem sokkal napnyugta után nyugat felé semmi sem állja útjukat.

A Pons-Brooks ezúttal különösen érdekes, mert április 8-án mindössze 25 foknyira lesz a Naptól. Ez azt jelenti, hogy azok számára, akik elég szerencsések ahhoz, hogy a közelgő teljes napfogyatkozást megfigyelhessék, lehetséges, hogy a Naptól keletre tekintve megpillanthatják az üstököst. Ez nem lesz könnyű - valószínűleg éppen a láthatóság határán lesz, de a Merkúr és a Jupiter között lesz az égen, ami iránymutatást nyújthat a sikeres megtekintéshez.

Forrás: iflscience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás