promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Valami van a Mars felszíne alatt, eddig ismeretlen dolgokra bukkantak

Valami van a Mars felszíne alatt, eddig ismeretlen dolgokra bukkantak

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Tudósok fedezték fel a gravitációs anomáliákat, ami arra utal, hogy valami van a Mars felszíne alatt.

 Rejtett Marsi Struktúrák Felfedezése

 A legújabb gravitációs térképezési technikák segítségével a Mars északi sarki síkságain olyan rejtett struktúrákat találtak, amelyek feltehetően akkor alakultak ki, amikor a bolygót egy óriási óceán borította. Ezek a formációk sokkal sűrűbbek, mint a környező területek, és a pontos eredetük továbbra is rejtély. Dr. Bart Root, a Delfti Műszaki Egyetem kutatója az Europlanet Tudományos Kongresszuson jelentette be, hogy a gravitációs adatok segítségével ezeket a formációkat a bolygó történetének korai szakaszára vezették vissza.  

[[cikk1]]  

A Rejtett Struktúrák Eredete

A felfedezett struktúrák 10-13%-kal sűrűbbek, mint a marsi kéreg, ami arra utal, hogy vagy vulkáni eredetűek, vagy becsapódások hatására alakultak ki. Ezek a sűrűbb anyagok valószínűleg a bolygó északi féltekéjének felszín alatti rétegeiben rejtőznek. Ha ezek becsapódási kráterek lennének, az arra utalna, hogy a Mars északi féltekéjének kéregkora jóval idősebb, mint korábban hitték. Ez a felfedezés átírhatja a bolygó geológiai történetét, és új információkat nyújthat a Mars korai időszakáról.

Az Olympus Mons Növekedése

A másik jelentős felfedezés a Tharsis-fennsíkhoz kötődik, ahol a Naprendszer legnagyobb vulkánja, az Olympus Mons is található. A vulkán környékén gyenge gravitációs anomáliát észleltek, ami arra utal, hogy a mélyben egy alacsony sűrűségű terület húzódik. Ez a terület több mint 1000 kilométer mélyen található, és valószínűleg egy hatalmas lávapluma nyoma, amely tovább növelheti az Olympus Mons magasságát. Ez a felfedezés arra enged következtetni, hogy a Mars talán még mindig vulkanikusan aktív, és a bolygó belső mozgásai hatással lehetnek a felszíni formációkra.

Lehetséges Vulkanikus Aktivitás a Marson

A gravitációs adatok arra utalnak, hogy a Mars felszíne alatt zajló folyamatok még mindig aktívak lehetnek, ami új vulkáni képződmények létrejöttéhez vezethet. A NASA InSight küldetése új adatokat szolgáltatott a Mars felszíni rétegéről, és ezek az információk arra utalnak, hogy a bolygó belső mozgásai még mindig folytatódnak. Ez azt jelentheti, hogy az Olympus Mons tovább növekedhet, és a Mars felszínén újabb vulkánok alakulhatnak ki.

A Mars Gravitációs Térképezésének Jelentősége

Ezek a felfedezések részletesebb gravitációs térképezést igényelnek, hasonlóan ahhoz a technológiához, amelyet a Hold déli pólusa alatt található óriási struktúra felfedezésére használtak. A Mars gravitációs térképének továbbfejlesztése létfontosságú ahhoz, hogy jobban megértsük a bolygó belső folyamatait, és hogy felfedjük a Mars rejtett történelmét. A kutatók arra törekszenek, hogy új technológiákkal, például a Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) misszióhoz hasonló eszközökkel még részletesebb térképeket készítsenek a Mars gravitációs anomáliáiról.

A Jövőbeni Felfedezések Lehetősége

A tanulmány eredményei még szakértői értékelés alatt állnak, de a kutatók izgatottan várják, hogy további adatokat gyűjtsenek a marsi gravitációs anomáliák jobb megértése érdekében. Ez a kutatás egy újabb lépés lehet abban, hogy jobban megismerjük a Mars belső folyamatait, és újabb kérdéseket vessen fel a bolygó vulkáni aktivitásáról és geológiai történetéről. 

forrás: iFLScience