promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos, ismeretlen birodalom maradványaira bukkantak, a rómaiak baja is meggyűlhetett velük

Titokzatos, ismeretlen birodalom maradványaira bukkantak, a rómaiak baja is meggyűlhetett velük

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Mai ismereteink szerint a Római Birodalom mintegy 2300 évvel ezelőtt kezdte meg ibériai hódításait, ám egy új, döbbenetes felfedezés ezt felülírhatja.

A rómaiak hosszú évszázadok alatt meghódították a Földközi-tenger környékét, sőt még azon túlra is kiterjesztették befolyásukat, lényegében az akkor ismert világ nagy részére. Tárgyi emlékeik így rendszeresen előkerülnek a régészeti ásatásokon, mind a mai napig.

Spanyolországban egy hosszú ideje elveszettnek gondolt római várost sikerült megtalálniuk a kutatóknak – egy rejtett, többé-kevésbé ismeretlen birodalommal együtt. Valójában egyszerre több település maradványai is napvilágra kerültek az ásatások során, és ezáltal egy olyan államalakulat létére is fény derült, amely újdonságnak számított a történészek előtt is.

A cádizi egyetem munkatársai 2023-ban láttak neki a feltárásnak a Guadalete folyó környékén, ahol egyébként a 8. században a mórok az első nagy csatájukat vívták a keresztények ellen. A kutatók úgy számoltak, hogy néhány kisebb tárgyi bizonyítékát találják meg ott a hajdani római befolyásnak, ám alaposan meglepődtek az eredményeken.

Egészen pontosan 57 helyet tártak fel, valóságos ókori településhálózatot. Ebből rögtön arra következtettek, hogy a terület sokkal nagyobb jelentőséggel bírt a római időszakban, mint korábban hitték, sőt az egy önálló államalakulatként is értékelhető.

A munkálatokat egy hajdani római villa környékén kezdték. Az itáliai birodalom spanyolországi (ibériai) hódítása elvileg Krisztus előtt 264-ben kezdődött, de a friss leletek talán ezt a feltételezést is felülírhatják. Sok vizsgálatra lesz még szükség azonban ahhoz, hogy a titokzatos „ország” történetét valóban fel tudják göngyölíteni.

Itt találták meg a titokzatos településmaradványokat: