promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a fantasztikus kinézetű ősi kő egy birodalom legszentebb tárgya volt, pontosan ma sem tudják, mire szolgált
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A közel-kelet egyik legjelentősebb birodalma volt az ókorban. 

A követ, amelyet a helyiek „kívánságkőnek” neveznek, a hettita birodalom maradványai között találták, amely i. e. 2000 körül telepedett le a területen, és i. e. 1340-re a Közel-Kelet egyik meghatározó hatalmává vált. A főváros, Hattusa a civilizáció csúcspontján valószínűleg 40 000-50 000 embernek adott otthont, és számos templomnak, királyi rezidenciának és erődítménynek adott otthont, mielőtt i. e. 1200 körül több évtized alatt fokozatosan elhagyták. 

Sok ilyen építmény (bár nem túl jó állapotban) maradt fenn napjainkig, köztük a Nagy Templom és a benne található titokzatos nefritdarab. Sajnos a kő eredeti rendeltetésére vonatkozóan kevés nyomot hagytak ránk.

„A zöld kő nagyon különbözik a régészeti lelőhelyen található többi kőtől, és ezért kelt ekkora figyelmet”

- mondta Andreas Schachner régész az Anadolu ügynökségnek 2019-ben.

„Ez a kő szerpentinit vagy nefrit (jáde). Ez egy olyan kőfajta, amely megtalálható a területen. Nem annyira különleges kő, de figyelemre méltó, hogy monolitikusan fennmaradt”.

Voltak olyan felvetések, hogy a kőnek vallási jelentősége lehetett, a Hettita Birodalomban elterjedt kultuszokban játszhatott szerepet, ahogyan azt a közeli Alaca Höyük településen is láthattuk.

 

„Úgy tűnik, hogy a Hettita Birodalom későbbi időszakában Alaca Höyük jelentős kultikus központtá vált”

- írja Damien Stone régész The Hittites: Lost Civilizations című könyvében, hozzátéve, hogy az ősi hettita feljegyzések arra utalnak, hogy a helyszínt valószínűleg egy napistennőnek szentelték.

„Még nem találtak olyan feliratot, amely azonosítaná az ősi nevét, de a legvalószínűbb jelölt Arinna, a napistennő városa”.

Hasonló köveket azonban nem találtak annak ellenére, hogy a környéken rengeteg nefrit található, ami arra utal, hogy a kőzetnek talán nem volt nagy jelentősége. A végső rendeltetése továbbra is ismeretlen, és egyszerűen egy szobor talapzatául szolgálhatott. Hacsak nem kerülnek elő jelentős leletek a helyszínen, vagy máshol a környéken, valószínűleg soha nem fogjuk megtudni a valódi rendeltetését. Az alábbi videóból még számtalan érdekességet megtudhatnak az egyébként tényleg lenyűgöző külsejű hatalmas kőről:

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás