promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ősi meteorbecsapódás nyomát találta meg egy férfi a Google térképen, pedig csak kempingezni akart

Ősi meteorbecsapódás nyomát találta meg egy férfi a Google térképen, pedig csak kempingezni akart

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Meteorbecsapódás nyomaira akár otthon a kanapéról is rábukkanhatunk, de persze bizonyítani is kell.

Kempingezéshez keresett ideális helyszínt egy férfi, de a Google műholdfelvételeit böngészve egy különös alakzatra bukkant. Joël Lapointe a quebeci Côte-Nord régió területét vizsgálta a következő kirándulása helyszíneként, amikor egy nagyjából kilenc mérföld átmérőjű körre lett figyelmes a Marsal-tó körüli kis hegyek gyűrűjében. A formáció azonnal megragadta a figyelmét, és felvette a kapcsolatot Pierre Rochette-tel, a francia Környezeti Geotudományi Kutatóközpont (CERGE) geofizikusával.

Az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy a krátert egy bolygónkba csapódó űrszikla okozhatta. A geofizikust annyira fellelkesítette a fotó, hogy bemutatta azt a Meteoritical Society legutóbbi éves brüsszeli találkozóján. A konferencia egyes résztvevői kirándulást szerveznek a helyszínre, hogy közelebbről is megnézhessék és mintákat vegyenek a talajból. (Fotó itt látható)

Francia és kanadai tudósok tervezik közösen a helyszín feltárását. A tervek szerint 2025-ben meglátogatják a krátert és teszteket végeznek, de addig is arra bíztatnak mindenkit, hogy szabadidejükben bátran böngésszék a Google Earth alkalmazást.

„A Google Earth segítségével manapság meglehetősen könnyű kör- vagy félkör alakú domborzati formákat találni, habár az is igaz, hogy 10-ből kilencszer ezek nem meteorit becsapódás nyomai”

 – mondta Gordon Osinski, az Ontariói Western Egyetem földtudományi professzora.

Joël Lapointe azonban még mindig bizakodik, ez a 10 százalék remény is elég neki. Személyesen akar odamenni, szeretne ott lenni, amikor kiderül az igazság. Az egyértelmű bizonyíték az lenne, ha a helyszínen ágszerű repedések lennének az alapkőzetben, ezek ugyanis a meteorit becsapódásának legfontosabb jelei. 

Ha kiderül, hogy valóban űrből érkezett kőzet nyomaira bukkantak, akkor a következő lépés az lesz, hogy kiderítsék, mikor történt az esemény. A Földön megtalált, eddig kétszáz becsapódási kráterből 31 Kanadában található, ezek közül Quebecben tíz ismert becsapódási pont van. A már rendelkezésre álló előzetes bizonyítékok alapjána Marsal-tó komoly jelöltnek tűnik arra, hogy a 11. igazolt becsapódási helyszín legyen Quebecben.

Forrás: CBC