promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Élve feküdt halott férje mellé a nő, így temették el őket Ukrajnában: 3000 éves lelet számolt be a szörnyűnek tűnő szokásról

Élve feküdt halott férje mellé a nő, így temették el őket Ukrajnában: 3000 éves lelet számolt be a szörnyűnek tűnő szokásról

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Összeszorult a régészek gyomra a megtalált csontváztól, új értelmet nyert az örökkévalóság.

A régészet egy csodálatos tudomány: időről időre olyan leletek bukkanak elő sírokból, lezárt kamrákból, a föld alól, vagy akár a legváratlanabb helyekről is. Még a sokat látott tudósok is meg tudnak döbbenni néhány felfedezésen, ez történt azzal az Ukrajnában felnyitott sírral is, melyben egy szerelmespár feküdt. A két csontváz már első ránézésre is különös hatást keltett, ugyanis egymás ölelő karjaiban kerültek a föld alá. A további vizsgálat azonban más nagyon érdekes felfedezéseket is hozott és egy egészen különös, ma bizarrnak és elképzelhetetlennek ható temetési szertartásról rántotta le a leplet.

A régészek szerint a nőt önként temették élve, hogy elkísérje férjét a túlvilágra és látszik, hogy a pár a bronzkor óta örök szerelemben ölelte egymást. A lelet nagyjából 3000 éves.

Az őskori Vysotskaya - vagy Wysocko - kultúrából származó párt a nyugat-ukrajnai Ternopil várostól délre fekvő Petrykiv falu közelében találták meg.

Mykola Bandrivsky professzor - aki a „szerelmespár-temetkezések” vizsgálatát végezte - elmondta: „Ez egy egyedülálló temetkezés, egy férfi és egy nő fekszik ott, szorosan átölelve egymást. Mindkettőjük arca egymásra nézett, homlokuk összeért. A nő a hátán feküdt, jobb karjával gyengéden átölelte a férfit, csuklója a férfi jobb vállán feküdt. A nő lábai térdben behajlítva voltak - a férfi kinyújtott lábainak tetején feküdt. Mindkét halott ember bronzdíszbe volt öltözve, a fejek közelében pedig kerámia tárgyakat helyeztek el - egy tálat, egy korsót és három korsót”.

Ez az ősi kultúra a temetkezések „gyengédségéről” volt ismert - mondta Dr. Bandrivszkij, az Ukrán Régészeti Intézet Mentő Régészeti Szolgálata kárpátaljai kirendeltségének igazgatója. Eddig is volt sejtése a tudósoknak erről a szertartásról, azonban a síron túli, örökkévalóságig tartó szerelemnek ez egy nagyon szembetűnő, bizonyíték erejű példája.

A boncolási szakértők szerint nem lehetett volna ilyen szeretetteljes helyzetben elhelyezni a nő testét, ha ő már halott lett volna a temetés pillanatában. A szakértők szerint valószínű, hogy a nő úgy döntött, hogy meghal, és szerelmével együtt temetik el. Nem akárhogy érte el a halált:

Azt feltételezik, hogy mérget ivott, amikor bemászott a sírba, és átölelte nemrég elhunyt férjét.

Más esetekben az ebből a kultúrkörből származó temetkezéseken „egy férfi kezét fogó nő, egy férfi ajkai a nő homlokához érnek, vagy a két halott egymást ölelő karjai” kerültek elő.

Dr. Bandrovsky - aki ilyen temetkezések elemzését végezte - elmondta: ,,Úgy gondoljuk, hogy a nő ezt önként tette. Lehet, hogy a nő nem akart más férfival élni, és megszokni valami új életformát. Ezért inkább a férjével együtt távozott az élők sorából. Feltételezzük, hogy egy ilyen döntést csak a saját vágya diktált neki, és az a törekvése, hogy a szerelmével maradjon. Lehet, hogy például mérgezett kelyhet ivott, hogy a férjéhez való csatlakozást megkönnyítse és fájdalommentessé tegye.”

A házasság jól szervezett volt a vizsolyi kultúrában, a szkíta férfiaknak és nőknek világosan meghatározott felelősségeik voltak - mondta. Hiedelmeik fontos része volt az az elképzelés, hogy a nő inkább a férfival együtt hal meg.

Az örökkévalóságot jelentő fotót a szerelmesekről itt tudod megnézni:

Forrás: The Sun