promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Átírja a történelmet a maja piramisok mélyén talált rendkívüli lelet

Átírja a történelmet a maja piramisok mélyén talált rendkívüli lelet

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A majákról nagyon keveset tudunk, de még a meglévő tudásunk sem biztos.

Közép-Amerika egyik legjelentősebb kultúrája a majáké volt, majd szinte nyomtalanul eltűntek, birodalmukat pedig benőtte a dzsungel, hogy aztán évszázadokig elrejtse a nyomokat az emberiség előtt. Majd kutatok találtak rá a sűrűn benőtt piramisokra, amelyek ámulatba ejtették a világot. Az egyik legjelentősebb felfedezés Chichén Itzá volt, amely ma is az egyik leglátogatottabb helyszín Közép-Amerikában.

A romváros azonban további megdöbbentő titkokat rejt.

A városban titkos barlangokat is feltártak a föld alatt, amelyekben rengeteg csont is volt, amelyek a maják emberáldozati rítusaihoz kapcsolódtak. Ám erről sokáig élt egy tévhit a világban, hogy kiket is áldoztak fel a rítusaik közepette a maják. Egy új felfedezés azonban új eredményeket hozott. DNS-vizsgálatok után derült fény arra, hogy az áldozatok között rokoni szálak lehettek, és fiúk is köztük voltak, pedig korábban azaz elképzelés volt, hogy fiatal lányok közül kerülhettek ki a rítus résztvevői.

Meglehet az is, hogy a rítus későbbi résztvevőit így párokban választották ki korábban a maják.

A tudósok a most felfedezett leletek, és azok azonosítása és gondos vizsgálata révén tehát arra jutottak, hogy esetleg külön profilok kapcsolódtak egy egyes maja rítusokhoz, más és más korban lévő emberek kerültek a rítus középpontjába az egyes események alkalmával. Attól függött a résztvevők köre, hogy éppen milyen vallási alaklom volt a majáknál.

A kutatók a DNS-vizsgálatok alkalmával arra is rájöttek, hogy az akkori populáció és a ma Tixcacaltuyubban élő közösség genetikai állománya egyezik, így létezik tehát egy folytonos maja jelenlét a területen, a Yucatán-félszigeten.

Így néz ki Chichén Itzá:

(Forrás: CNN)