promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kinyitottak egy ősi sírt Egyiptomban, azonnal rosszul lett a tudós

Kinyitottak egy ősi sírt Egyiptomban, azonnal rosszul lett a tudós

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Rejtélyes betegségéről vallott a szakértő, miután felnyitották a sírt.

Korábban már több szakértő és tudós is került olyan helyzetbe, hogy egy több száz vagy több ezer éve háborítatlan sírt nyitottak ki, és a nagy esemény után fura olgokat tapasztaltak, betegségek kínozták őket, és néha tragikus következményei is lettek ilyen sírfelnyitásoknak. Az egyik legismertebb eset nem is Egyiptomhoz vagy egy piramishoz kapcsolódik,

hanem Lengyelországhoz, ahol később a tragédiákhoz a Jagelló-átok jelzőt is hozzápasszintották.

Létezik a fáraó átka?

Nem is olyan régen derült ki, hogy a közel száz évvel ezelőtti Tutanhamon-sírfelnyitás után is kerülhettek a felnyitásban résztvevő tudósok és segítők szervezetébe olyan anyagok, amelyek közrejátszhattak a halálukban. Ám ezek mellett is ismerünk több, kisebb esetet, amikor a szarkofág felnyitása után különös dolgok történtek a tudósokkal a helyszínen.

Ramy Romany flimredező és egyiptológus különös esetről számolt be korábban az újságoknak. A Discovery Channel egyik műsorához forgattak anyagot Egyiptomban, a helyszínen pedig egy hatszáz éve érintetlen sírt nyitottak ki, amelynek bizony nem várt következményei lettek. A múmia sírjának felnyitása azért volt különleges ebben az esetben, mivel úgy gondolták, hogy egy híres bibliai alak maradványai fekszenek benne.

Romany azt is elmondta, hogy a helyiek először nem is mentek be velük a sírboltba, hogy megbizonyosadjanak róla, nem leselkedik rájuk bent veszély. Az átok mellett természetesen mérgeskígyók is lehettek volna a sírban.

A tudós és műsorvezető magas lázról és hallucinációkról beszélt a sír megnyitása után, pedig korábban soha nem volt még 42 fokos láza. Antibiotikumot kapott, az orvosok szerint pedig meglehet, hogy a rosszullétet a sír belsejéből származó por okozta, amely Romany szervezetébe is bekerült, és négy napig nyomta miatta az ágyat.

(via IFLScience)