promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Dögletes bűzt áraszt a két és fél méteres élőlény, meg sem merik közelíteni

Dögletes bűzt áraszt a két és fél méteres élőlény, meg sem merik közelíteni

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A világ egyik legfélelmetesebb élőlénye, zokogva estek össze a látogatók.

A természet világában rengeteg furcsa és lenyűgöző növény található, de kevés olyan van, amely annyira megragadná az emberek képzeletét, mint a hullavirág, más néven az amorphophallus titanum (Titánbuzogány). Ezt a különleges növényt nemcsak mérete, hanem rendkívül egyedi tulajdonságai is kiemelik a növényvilág többi tagja közül. Az alábbi cikkben mélyebben megismerkedhetünk ezzel a különleges növénnyel, amely gyakran a botanikus kertek sztárja, és amelyet a világ minden tájáról érkező látogatók kíváncsian várnak, amikor ritka virágzása bekövetkezik.

Az amorphophallus titanum, vagy közismertebb nevén hullavirág, egy a kontyvirágfélék családjába tartozó növény, amely Szumátra esőerdeiben őshonos. A növény nevét a görög „amorphos” (alak nélküli) és „phallos” (hímvessző) szavak összetételéből kapta, ami a virágzat különleges formájára utal. A „titanum” szó pedig a növény hatalmas méreteire utal.

Ez a növény rendkívül különleges, mivel virágzása során a világ egyik legnagyobb és legszagosabb virágzatát hozza létre. A virágzat akár három méter magasra is megnőhet, és súlya elérheti a 70-90 kilogrammot is. A növény azonban nem valódi „virágot” hoz létre a szó hagyományos értelmében, hanem egy spadix nevű virágzatot, amelyet egy hatalmas, bordó színű buroklevél (spatha) vesz körül. A spadix belsejében apró női és hímivarú virágok találhatóak, amelyek a növény beporzásáért felelősek.

A hullavirág leginkább arról ismert, hogy virágzása során rendkívül erős, szinte elviselhetetlen szagot áraszt, amely leginkább a rothadó hús vagy dög szagához hasonlít. Ez a szag adta a növény közkeletű nevét is: „hullavirág” vagy „dögvirág”. De miért választotta a természet ezt a meglehetősen extrém stratégiát?

A válasz a növény beporzásában rejlik. A hullavirág ugyanis nem a hagyományos módon, méhecskék vagy pillangók segítségével történő beporzásra támaszkodik. Ehelyett olyan rovarokra, például döglegyekre és húsevő bogarakra van szüksége, amelyek a rothadó anyagok szagát követve érkeznek a virágzathoz. A virágzási időszak alatt, amely mindössze 24-48 óráig tart, a hullavirág rendkívül gyorsan hőmérsékletet is emelhet a spadix körül, hogy még jobban utánozza a bomló hús hőjét és szagát. Ez a melegedés segít abban, hogy a szag nagyobb távolságokra is eljusson, vonzva a rovarokat a növényhez, akik végül beporozzák azt.

A hullavirág egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy rendkívül ritkán virágzik, és amikor virágzik, az esemény általában nagy figyelmet kelt. Egy egyed kifejlődéséhez és virágzásához több év, sőt akár több mint egy évtized is szükséges lehet. Ez az oka annak, hogy amikor egy botanikus kert vagy arborétum bejelenti, hogy a hullaviráguk virágzani fog, látogatók ezrei özönlenek, hogy szemtanúi lehessenek a ritka eseménynek.

A hullavirág virágzása nagyon rövid ideig tart, általában csak 24-48 óráig. Ez alatt az idő alatt a növény maximálisan kihasználja a lehetőséget a beporzásra, majd gyorsan elhervad, és a következő virágzást akár évekig is várni kell. A virágzás közötti időszakban a növény általában egy hatalmas, egyetlen levelű növényt képez, amely fotoszintézis révén gyűjt energiát a következő virágzási ciklushoz.

A hullavirág egyike azon ritka növényeknek, amelyek nemcsak a botanikusok, hanem a nagyközönség érdeklődését is felkeltik. Az amorphophallus titanum első tudományos leírása 1878-ban származik, amikor az olasz botanikus, Odoardo Beccari felfedezte a növényt Szumátra esőerdeiben. Azóta a növény több botanikus kertbe is eljutott világszerte, ahol nagy odafigyeléssel gondozzák, hogy előbb-utóbb virágba borulhasson.

A hullavirág nemcsak a látogatók körében népszerű, hanem a tudományos kutatások számára is érdekes. A növény hőtermelésének és szagos anyagainak vizsgálata például betekintést nyújt a növények evolúciós stratégiáiba és beporzási mechanizmusaiba. Emellett a hullavirág genetikai vizsgálata is folyamatban van, hogy jobban megértsük, miért olyan ritka a virágzás, és hogyan lehetne ezt a folyamatot esetlegesen elősegíteni vagy gyakrabban megismételni.

A Hullavirág és a Környezetvédelem
Mint sok más trópusi növény, a hullavirág is veszélyeztetett státuszú a vadonban, főként élőhelyének pusztulása miatt. Szumátra esőerdeit ugyanis egyre inkább fenyegeti az erdőirtás és az emberi tevékenység, ami komoly kihívást jelent a hullavirág fennmaradására nézve. A botanikus kertek és arborétumok világszerte azon dolgoznak, hogy megőrizzék a növényt és biztosítsák annak túlélését, akár a vadonban, akár a kultúrában.

Összegzés
A hullavirág egyedülálló növény, amely számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik, kezdve a hatalmas méretű virágzatától, az elviselhetetlen szagáig és a ritka virágzási ciklusáig. Bár a növény neve talán nem hangzik vonzónak, mégis rendkívül lenyűgöző és tanulságos példája a természet kreativitásának és az evolúció sokszínűségének. A hullavirág története egyben figyelmeztetés is arra, hogy milyen fontos megóvnunk a Föld páratlan természeti kincseit, hiszen csak így biztosíthatjuk, hogy ezek a különleges növények a jövő nemzedékei számára is megmaradjanak.

Forrás: wikipedia.hu