promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció, az ősi maja piramis alatt csúcstechnológiát ástak ki a föld alól

Világszenzáció, az ősi maja piramis alatt csúcstechnológiát ástak ki a föld alól

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A kutatók nagy felfedezést tettek Amerikában.

Hatalmas felfedezést tettek a tudósok Amerikában, a maja piramisoknál. A mezo-amerikai kultúrák hétköznapjairól nagyon keveset tudunk, még az a kérdés is megosztja a tudósokat, hogy tűntek el eze ka civilizációk úgy a térképről, hogy évszázadokat kellett várni, hogy a városaikat Mexikóban és Guatemalában újra felfedezhesse az emberiség. Nem volt könnyű feladat, hiszen ezeket az óriási, egykor virágzó településeket sűrűn benőtte a dzsungel, így közel 150 évvel ezelőtt is csodaszámba ment az, hogy felfedezők megtaláltak, felfedezték a hatalmas építményeket és piramisokat a sűrű növénytakaró alatt.

A maják kultúrájáról folyamatosan bővül a tudásunk, és az, amit most felfedeztek, tényleg világszenzáció, hiszen abba enged betekintést, hogy miként tudott ennyire virágzó lenni ez a kultúr még évszázadokkal ezelőtt.

Igazi mérnöki bravúr az, amit most felfedeztek.

Tikal városában ugyanis régészek kifinomult vízszűrő rendszereket találtak, amelyekhez az alapanyagokat is nagyon messziről hozták a maják. Így pedig nemcsak az építkezés volt bravíúr, hanem maga a szállítási munka, a logisztika megtervezése is. Ez a rendszer pedig nem évszázados múltra tekint vissza, hanem több évezredesre, a szakértők szerint kétezernél is idősebb.

A vízszűrő berendezésben a maják olyan kristályokat és ásványokat használtak fel, amelyeket ma is használunk ilyen berendezéseknél. Olyan anyagokat használtak, amelyek képesek kiszűrni a káros anyagokat a vízből. Ilyen többek között a zeolit is, amelyeket a maják is alkalmaztak korábban.

Ez az ismeret pedig meghaladja más, fejlett civilizációk tudását, amelyek a Földön tevékenykedtek több ezer évvel ezelőtt.

(via Nature.com)