promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az átoknál is szörnyűbb fenyegetést találtak egy ősi sírban a tudósok Törökországban, tudományos értéke is rendkívüli a felfedezésnek

Az átoknál is szörnyűbb fenyegetést találtak egy ősi sírban a tudósok Törökországban, tudományos értéke is rendkívüli a felfedezésnek

Borítókép:  Illusztráció/Profimedia/IMAGO
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nem kis fenyegetéssel érkezett a legújabb felfedezés, nagyon óvatosan kell vele bánni.

Olyan királyi pecsétet fedeztek fel az ősi Hettita Birodalomból, amely arra figyelmeztette a szerződésszegőket, hogy halál vár rájuk, amennyiben megsértenek egy kontraktust. Az nem volt ritka, hogy súlyos következménye volt akkoriban a szerződésszegésnek, a halál azonban így is radikális következménynek számít.

A régészek által az Ankarától mintegy 100 kilométerre található Büklükale romoknál felfedezett pecséten szó szerint a következő szöveg szerepel: „Aki ezt megszegi, meghal” – meglehetősen komoly büntetés egy szerződésszegésre, nagyon úgy tűnik, hogy ha ezzel a pecséttel láttak el egy szerződést, annak súlya volt.

A szakértők szerint a pecsét egy ősi közel-keleti logószótagos írásrendszerben készült, a Hettita Birodalom régi szakaszára utal. Az Anatóliai Régészet Japán Intézet vezetője, Kimijosi Macumura meg is lepődött a pecséten, mivel a radikális nem volt jellemző a birodalomra: általában bírságot szabtak ki szerződésszegésért, nem halált.

Macumura szerint ráadásul ha az nem lenne elég nyomatékosító erő, hogy halállal fenyegették a szerződésszegőket, maga a pecsét arra utal, hogy ez személyesen a uralkodócsalád pecsétje lehetett, az akkori király vagy királynő használhatta. Elképzelhető tehát, hogy az uralkodóházzal megkötött szerződéseket hitelesítette.

A japán kutatónak nem ez volt az első felfedezése egyébként a híres romoknál, nemrégiben arra is talált bizonyítékot, hogy polgárháború törhetett ki a térségben és különböző településeknek eltérő szerepe volt ebben. Büklükale valaha fontos helyszín lehetett, Macumura azt sem zárja ki, hogy a királyi család rezidenciája is itt volt.

Nem meglepő tehát, hogy egy ilyen fontos városban komolyan vették a szerződések biztonságát, és ilyen klauzulákkal látták el. Egy valami biztos: itt jól működött a polgári jog, kevés volt a peres helyzet, nem nagyon volt motivációja arra az emberre, hogy ne tartson be egy szerződést.

Ha a helyről és Macumoto kutatásairól szeretnél még többet megtudni, kattints erre a videóra:

(Forrás: Popular Mechanics)