promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült a sokkoló igazság, az egyiptomi fáraó sírjában valójában ezt látták a tudósok

Kiderült a sokkoló igazság, az egyiptomi fáraó sírjában valójában ezt látták a tudósok

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A legnagyobb felfedezés, amelyről sokszor nem úgy hallunk, ahogy valójában történt, és amit láttak a tudósok.

A világ egyik legnagyobb felfedezése volt, amikor száz évvel ezelőtt felfedezték Tutanhamon fáraó sírját, aki lényegében egy ismeretlen uralkodó volt Egyiptomban, nagyon rövid ideig is állt a birodalom élén, de a sír megtalálása óta nincs híresebb fáraó Tutanhamonnál. Az aranymaszkja popkulturális sarokpont lett, ha az ősi Egyiptomhoz vagy éppen a piramisokhoz szeretnénk illusztrációt kérni,

akkor szinte biztos, hogy róla fogunk kapni képet.

Száz év alatt nagyon sok érdekesség is kiderült a sírról, illetve a benne találtakról, így Tutanhamon tőréről vagy éppen híres szandáljáról. A sírban talált gazdag leletanyag alapján pedig mindenki arról beszélt, hogy az ismeretlenségnek is köszönhető az, hogy ezt a sírt nem rabolták ki már a temetés után, hiszen sok egyiptomi sírhelye esetén a lopások már azonnal következtek.

Ám később kiderült más is, miután egy nagyon furcsa tárgyat találtak a sírban.

Egy kis faládikában fura dolgokat találtak ugyanis, aranyozott leopárdfejet, és mellette valami nagyon hétköznapit, a fáraó egyik sálját, amely ép állapotban maradt fent.

Egy csomózott vászonsál volt amúgy, de nem volt üres. 

A sálba valami volt csomagolva, és ezt is kinyitották a szakértők, a meglepetésükre pedig rengeteg pici aranytárgyat találtak benne. Azonnal nyilvánvalóvá vált a szakértők és a felfedezők számára, hogy nem igaz, hogy a sír érintetlen maradt, bizony valószínűleg már a lezárása után óvatlan kezek és lábak jártak a falak között a föld alatt, ám valami megzavarhatta őket, így a sírrablás bizony befejezetlen maradt.

És ennek találták meg egy bizonyítékát a tudósok, tehát egy több ezer éves, de befejezetlen sírrablás cselekményének utolsó momentumai hevertek tehát a dobozban, amit megtaláltak.

Ezeket a felbecsülhetetlen tárgyakat találták a sírban a tudósok, több ezer év tárult hirtelen a szemük elé a felnyitott fáraósírban Egyiptomban, nemrégiben pedig kiszínezték a korabeli felvételeket is:

(via History.com)