promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tutanhamon halotti maszkjáról sokkoló fejlemény derült ki, ez mélyen megrázta az egész tudományos közösséget
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A rejtélyes áttört fül felborította, amit eddig gondoltunk. 

2024 márciusában a régészeti közösséget megrázta egy lenyűgöző felfedezés Tutanhamon ikonikus halotti maszkjával kapcsolatban. Tutanhamon arany temetési maszkja, amely jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban található, régóta leköti a tudósokat és a rajongókat egyaránt.

Joann Fletcher professzor, a York-i Egyetem neves egyiptológusa az Oxfordi Egyetem Griffith Intézetében kutatva egy eddig figyelmen kívül hagyott részletre bukkant: a maszkon lyukasztott fülekre. A kutatások szerint Tutanhamon nem hordott fülbevalót a gyermekkorán túl. Így 20 éves korára, amikor meghalt, nem ábrázolták volna lyukasztott fülekkel.

Ez a felfedezés ellentmond a korábbi feltételezéseknek, miszerint a maszkot Tutanhamon számára készítették, mivel nem hordott fülbevalót és egy merész hipotézist vetett fel: a maszkot valójában egy másik fáraó számára készítették.

Egy lehetséges új elmélet

Fletcher professzor szerint a maszk finom kidolgozása és az arcvonások eltérései arra utalnak, hogy nem egy felnőtt férfi fáraó számára készült.

A forrasztás nyomai arra utalnak, hogy Tutanhamon arcát egy előző uralkodó maszkjára "oltották". A professzor felveti annak lehetőségét, hogy ez a fáraó Nofertiti, Ehnaton fáraó felesége vagy Tutanhamon apja lehetett.

Tutanhamon öröksége

A Tutanhamon halotti maszkja körüli rejtélyek továbbra is mélyülnek, és az ókori Egyiptom öröksége továbbra is lenyűgözi és inspirálja a világot. A további kutatások újabb felfedezésekhez vezethetnek Tutanhamon életéről, uralkodásáról és rejtélyes haláláról.

Tutanhamon halotti maszkja körüli rejtély rávilágít az ókori egyiptomi kultúra és vallás összetettségére. Tutanhamon öröksége továbbra is élénk érdeklődést kelt a múlt iránt, és ösztönzi a további tanulmányokat és felfedezéseket. A maszkról még több érdekesség derül ki az alábbi videóból:

A cikkben szereplő források:

  • History Hit dokumentumfilm: "Királyok völgye: Az egyiptomi aranykor"
  • "Elveszett Egyiptom kincsei" című dokumentumfilm
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás