promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Különös dolog derült ki a magyar Szent Koronáról, a NASA-nak is köze van hozzá

Különös dolog derült ki a magyar Szent Koronáról, a NASA-nak is köze van hozzá

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Kevesen ismerik a történetet, amely igazi érdekesség.

Július 20-án volt 55. esztendeje, hogy megtörtént a Holdraszállás, embert járt a Holdon, és erről rengeteg videófelvétel is készült. A NASA, vagyis az USA nyerte az űrversenyt, hogy sikerült embert juttatniuk a Holdra. Armstrong híres mondata is ekkor hangzott el, ez a mondat pedig a 20. században a legtöbbet idézett amerikai angol mondatok között van, amelyek meghódították a világot.

Érdekesség azonban, kapcsolódik hozzá magyar sztori is, a Holdraszálláshoz és a magyar Szent Koronához is köze van.

Az Apollo 11 legénysége hihetetlen hírnévnek örvendett a nagy cselekedet után, nagyon sokan szerettek volna találkozni a világon is az űr meghódítóival, az amerikai űrhajósokkal, ám nem mindenhol történhetett meg a nagy találkozás. Az asztronauták igazi rocksztárok lettek a Földkerekségen, a NASA pedig úgy döntött, hogy világkörüli turnét hirdet az űrhajósokkal.

A Rakéta is megírta, hogy Magyarország az amerikai külügyminisztérium archívumában található dokumentumok szerint kifejezetten megtagadta, hogy Neil Armstrongék belépjenek hazánkba.

Hogy mégis mi állhatott a döntés hátterében?

A válasz logikus és egyszerű.

A magyar Szent Korona-ügye, ugyanis az egyik legfontosabb nemzeti jelképünk ekkor amerikai földön volt, méghozzá megőrzés céljából. Még korábban került oda, a korabeli források szerint pedig egy magyar ezredes adta át a szent magyar tárgyat még 1945-ben az amerikaiknak, hogy ne kerülhessen se német, sem pedig szovjet kézre.

A magyar államvezetés később többször is jelezte, hogy igényt tart a nemzeti jelképekre, Ám az amerikaiak úgy érveltek, hogy hogy a tárgy a független és szabad magyar állam jelképe, azzal, hogy visszaadnák, elismernék Kádár Jánosok szovjet támogatással létrehozott rendszerét az országban.

Végül 1978-ban kaptuk vissza a jelképünket, jimmy Carter alatt, az indok pedig az volt, hogy hazánk pozitív lépéseket ért el az emberi jogokkal kapcsolatban, számos előrelépése pedig példaértékű a szovjet blokk többi államához képest.