promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: székely rovásjelek fedezhetők fel a Szent Koronán? Ez sok mindent felülírna a magyarság történetével kapcsolatban
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szent István koronája akár hun vagy avar eredetű is lehet.

A magyar államiság egyik jelképének számító Szent Koronát a hagyomány szerint Szent István kapta II. Szilveszter pápától. Egy másik verzió szerint azonban avar eredetű, és Nagy Károly frank uralkodó kapta ajándékba 800 környékén. Két évszázaddal később III. Ottó német-római császár bukkant rá Nagy Károly sírjában, ő vitte el a pápához, aki Istvánnak ajándékozta.

A számtalan legenda ellenére valószínűnek tűnik, hogy a koronát a mai formájában az első királyunk nem viselhette, mert III. Béla idején állíthatták össze két részből, a görög, illetve latin koronából.

Régóta tartja magát az a szóbeszéd is, hogy a gyönyörű fejéken székely rovásírás olvasható. Ez a 17–18. századra szinte teljesen kihalt, mára azonban újra felfedezték, bár elég kevesen ismerik és használják Magyarországon.

A Szent Koronán lévő díszítések némelyike valóban meglepően hasonlít bizonyos székely rovásjelekhez. Hasonlót használhattak a hunok és az avarok is, ami persze további találgatásokra adhat okot az uralkodói fejdísszel kapcsolatban.

A jeleket a zománcképek díszítésében fedezik fel néhányan, de maga a korona szerkezete is ilyeneket formál. Felülnézetből a pántos ékszer egy olyan körhöz hasonlít, amelybe X-et rajzoltak. Ez azonos a székely rovásírás F jelével, ami az Isten által teremtett Földre utalhat.

Szemből a korona egy világfára emlékeztet, amely az eget tartja, és az ég/ág szavak őséből rövidült G rovásjelre hasonlít. A keresztpántokon lévő kacskaringós díszek a J jelet idézhetik fel számunkra, utalva a Föld négy szent folyójára (a folyó szó ősi formája a „jó”).

A jelek persze nincsenek rendezetten sorba rakva, és emiatt sokan kétkedve fogadják a fenti magyarázatokat, az elmélet hívei szerint viszont a Szent Korona nem olvasókönyv, sokkal inkább szimbólumok gyűjteménye, összegzője.

Akadnak olyanok, akik konkrét jelentést hordozó jelkapcsolatokat is felfedeznek a tárgyon. Például a „jm” ligatúrát, amely a „jó mágus” rövidítése lehet, és állítólag megjelenik a hun tárgyakon, illetve a csángó hímes tojásokon is. A különleges jelek a Szent Koronát a varázslat és az istenivé alakulás eszközévé teszik, így lehetett alkalmas az uralkodó felszentelésére, beiktatására.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás