promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért ferde a magyar Szent Korona keresztje?
Borítókép:  Maghon.weebly.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Négyszáz éve hatalmas titok a nem titok! Ennek ellenére a Szent Koronát számtalan rejtély és misztikum veszi körül, sokan pedig földöntúli erőt is tulajdonítanak neki.

A korona körül számtalan rejtély és tévhit él még a mai napig is, sokan például azt gondolják, hogy ezzel koronázták meg szent királyunkat, I. Istvánt is. Merthogy ez van egy rakat ábrázoláson, illetve a magyar történelem legnagyobb popkulturális dobásában, az István, a királyban is ez a korona kerül Vajk fejére. És mint tudjuk, a mindennapi valóság átitatja az igazi történelmünket.

Itt van például a budapesti Szent István bazilika oltárképe, amely azt a mitikus jelenetet ábrázolja, amikor István halála előtt felajánlja az országot Szűz Máriának. Merthogy a legenda része az is, hogy ezzel a koronával állt az égiek elé is.

Kép: Archiv.vfmk.hu

De mi is az igazság? Érintkezhetett-e Szent István a Szent koronával?

De talán ennél is jobban foglalkoztatja a közvéleményt az a kérdés, hogy

miért ferde a koronán a kereszt? Ki ferdítette el? Mikor és Hol?

Megesik, hogy a teóriák egészen elképesztő abszurditásba merülnek, pedig ha belegondolunk a korona hányattatott sorsába, világos lehet, hogy bármikor elferdülhetett. Többek között 1849-ben Kossuth Lajos elásta, és sokáig a föld alatt volt az ereklye. Akár ekkor is megsérülhetett.

Az igazság ezzel szemben az, hogy akkor sérült meg, amikor ki akarták szedni abból a ládikából, amelyben tárolták.

Az eset még 1638-ban történt, amikor kétbalkezes alaktosok rossz kulcsot hoztak a tárolóhoz, de szerették volna megkerülni, hogy vissza kelljen menni a jó kulcsokért, ezért más eszközökkel láttak hozzá, hogy kinyissák. Ekkor érhette baleset a keresztet is.

(Forrás: Origo, FelvidekMa)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás