promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Óriási harci járművet találtak a tenger mélyén, nagyon régi

Óriási harci járművet találtak a tenger mélyén, nagyon régi

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Elképesztő mire bukkantak kutatók a víz alatt.

106 évvel azután, hogy a német tengeralattjáró elsüllyesztette a USS Jacob Jones amerikai rombolót, víz alatti régészek felfedezték a hajó harangját. A 80 kilós rézharangot a washingtoni Nemzeti Tengerészeti Múzeumban fogják kiállítani, hogy emléket állítsanak a hősi halált halt tengerészeknek.

A tragédia 1917. december 6-án történt Nagy-Britannia partjainál. A Jacob Jones egy konvojt kísért Franciaországba, amikor megtorpedózták. A hajó mindössze 8 perc alatt elsüllyedt, 64 tengerész életét vesztette. A roncsot 2022 augusztusában fedezték fel. Azóta amerikai és brit katonai vezetők dokumentálják a helyszínt, és azon dolgoznak, hogy megőrizzék a roncsot.

A harangot egy távirányítású jármű segítségével emelték ki a tengerfenékről. A mentés során az amerikai és brit haditengerészet egy zászlót és egy koszorút is elhelyezett a roncsnál, hogy tisztelegjenek az elhunytak emléke előtt.

A Jacob Jones elsüllyesztése az Egyesült Államok belépése után 8 hónappal történt az első világháborúba. A hajó több mint 100 embert szállított, köztük 7 tisztet. A torpedó a jobb oldalába csapódott be, és a hajó az első amerikai rombolóvá vált, amely ellenséges tűzben süllyedt el.

A német tengeralattjáró parancsnoka, Hans Rose rádión értesítette a legközelebbi amerikai támaszpontot a túlélők helyzetéről, és egy órát kért, hogy elhagyhassa a területet. A túlélőket brit hajók mentették ki a vízből. A mentés során hősies cselekedetekre is sor került. Stanton F. Kalk fedélzeti tiszt, miután segített a tengerészeknek beszállni a mentőcsónakokba, kihűlésben meghalt. Posztumusz kitüntetésben részesült.

A Jacob Jones harangjának felfedezése egy fontos emlékeztető a háború borzalmaira és az áldozatokra, akik életüket adták a hazájukért. A harang a washingtoni múzeumban méltó emléket állít majd a hősi halált halt tengerészeknek.

Forrás: Smithsonianmag