promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen dolgot találtak a kutatók a magyarok által is közkedvelt strand partjainál, lehet, hogy felette úszkáltál?
Borítókép:  Mateusz Popek
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő dolgokat rejt a tenger csodálatos mélysége. Most egy újabb titokra derül fény.

A mélytengeri expedíciók mindig titokzatos és izgalmas kalandokat rejtettek. Mostanában Törökország partjainál egy csapat kutató csodálatos felfedezést tett: egy rejtélyes hajóroncsra bukkantak a tengerfenéken. Az antalyai öbölben talált hajóroncs évszázadok óta a tenger mélyén pihen, és a felfedezése nagyon sok titkot rejt magában.

A kutatók még nem találtak a hajóból származó szerkezeti részleteket vagy akár a horgonyokat, de találtak rézrudakat és bronzedények töredékeit. Ezek azt sugallják, hogy a hajó valószínűleg bronz rudakat és edényeket szállított a bronzkorban.

Az ókorban a réz egyike volt az első fémeknek, amelyet az emberek felfedeztek és használtak. A rézt általában azért választották, mert könnyen megmunkálható volt és jó vezetőképességgel rendelkezett. Az ókorban a rézt különféle célra felhasználták, például ékszerkészítés, fegyvergyártás, használták építőanyagként, szerszámokat készítettek belőle és nem utolsó sorban a pénzveréshez használták.

A hajózási baleset következtében a hajó valószínűleg sziklákra ütközött és gyorsan elsüllyedt, majd lecsúszott a víz alatti lejtőn, ahol a rézrudak elszéledtek az öböl mélyén. A kutatók még sok rejtélyt próbálnak megfejteni a hajóroncs kapcsán, és remélik, hogy a legrégibb hajóroncsra bukkantak, ami Kr. e. 1500 környékére datálható.

A tenger mélyén rejtőző hajóroncs mindig izgalmas felfedezés, és ez az antalyai öbölben talált misztikus hajó sem kivétel. A kutatók további vizsgálatokat terveznek, hogy még többet megtudjanak erről a rejtélyes hajóroncsról, és remélik, hogy a közeljövőben újabb érdekes és meglepő információkra fognak bukkanni a mélytengeri expedícióik során. Mi is elképedünk azon mennyi elképesztő misztikumot is rejtenek továbbra is a tengerek óceánok sötét mélységei. 

Forrás: heritagedaily

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás