promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nyomasztó külsejű lények uralták a Földet az ember előtt, rémálmainkban sem láttunk még ilyet

Nyomasztó külsejű lények uralták a Földet az ember előtt, rémálmainkban sem láttunk még ilyet

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nagyon nem éltünk volna ebben az időszakban.

Ha elgondolkodunk, hogy a világon hol élnek a legveszélyesebb és legundorítóbb élőlények, nagyon sokan Ausztráliát választanák. A kontinens-országban a világ leghalálosabb élőlényei, főleg pókjai élnek, ahol még a barátságosak is úgy néznek ki, mintha egy horrorfilmből léptek volna ki – ezek pedig még egész szelídek az elődjeikhez képest.

A tudósok ugyanis egy olyan leletet találtak Új-Dél-Wales államban, ami a világon is egyedi: egy olyan csapóajtós pókpéldányt, amiből ez az első, amit felfedeztek a világon. A Barychelidae családba tartozó pók, amely hozzávetőleges 11-16 millió évvel ezelőtt élhetett és a Megamonodontium mccluskyi nevet kapta, hatalmas méretű volt, ahogy a videón is látszik.

Matthew McCurry, az Új-Dél-Wales Egyetem paleontológusa elmondta, hogy egész Ausztrália területén mindössze négy pókfosszíliát találtak az eddigiek során, ezért borzasztó nehéz a tudósok számára, hogy megértsék az állat fejődésének történetét: éppen ezért nagyon fontos a mostani felfedezés, amely új információkat nyújt az akkori pókok kipusztulásáról.

McCurry elmondta, hogy a felfedezett fosszíliának a legközelebbi élő rokona jelenleg Szingapúr és Pápua Új-Guinea esőerdőiben él, ami arra utal, hogy egy ponton Ausztráliában is hasonló klíma lehetett, azonban ahogy a szárazság elterjedt, úgy ez az óriáspók is kihalt.

Nagyon fontos ez a felfedezés a tudományos világ számára, ez a történelem során a második legnagyobb pókfosszília. A most talált példány testének átmérője mintegy 23.31 milliméter, ha kinyújtja a lábát, akkor simán eléri az ember tenyerének két végpontját.

Robert Raven, a Queensland Múzeum arachnológusa is nagyon lelkes volt a felfedezéstől, elmondása szerint nemcsak Ausztráliában, de a világon is ez a legnagyobb pók, amelyet a Barychelidae családból felfedeztek. Mint mondta, azért nagy dolog ez az eredmény, mert a pókok viszonylag ritkán fosszilizálódnak, ellentétben más állatokkal.

(Forrás: Zoological Journal of the Linnean Society)