promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus tevepókok tartják rettegésben a lakosságot, sikító hangjuktól még a legbátrabb férfit is elfogja a félelem
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevés élőlény akad, amelyről több furcsa legenda szólna, mint erről a pókról.

Kevés varázslatosabb dolog akad a Földön a természetnél. Lenyűgözően változatos állat és növényfajok a szereplői ennek a hatalmas csodának, amely méltán nyűgöz le bennünket szépségével. Akadnak viszont olyan élőlények, amelyeknek kevésbé jó a hírneve és veszélyes tulajdonságaik, vagy a velük kapcsolatos pletykák miatt sokan félik őket. Közéjük tartoznak a pókok is.

Sokan eleve félelemmel tekintenek ezekre a változatos méretű és küllemű lényekre, holott a legtöbb semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre nézve. Akad egy olyan közülük, a beszédes nevű Tevepók, amely az Iraki háború óta valóságos városi legendává vált különös képességei miatt. A sivatagi vihar hadműveletet megjárt katonák ugyanis számos olyan fotót osztottak meg a nyilvánossággal, amelyeken egészen gigantikusnak látszó pókszörnyek társaságában láthatóak. A világnak nem is kellett több, szinte azonnal megszületett a sivatagi pókszörnyek mítosza.

A tevepók ráadásul nem csak hatalmas méretei miatt került be a köztudatba, hanem egyéb félelmetes tulajdonságai miatt is. Azt pletykálták, hogy a sivatagban gyakran üldözik az embereket, akiknek alig van esélye elmenekülni ezek elől a villámléptű, akár 40 km/óra sebességgel rohanó ragadozók elől. Ráadásul, nem elég, hogy mérgezőek, még azzal is ráhozzák a frászt ártatlan áldozataikra, hogy sprintelés közben sikító hangokat adnak ki.

Valóságos szörnyeteg, igaz? Az lenne, ha ilyen tulajdonságokkal bírna, de szerencsére ezek mind csak alaptalan mendemondák. Nem kicsi, ez igaz, de csupán 5 centiméteres a teste, lábak nélkül, tehát nem egy életre kelt Godzilla. Azon róla készült felvételek esetében, amelyeken ijesztően hatalmasnak tűnik, a kép készítője csupán ügyesen játszott a perspektívákkal.

Sikítani sem tud, mint ahogy egyetlen más pók sem képes ilyen formában hangot kiadni, ellenben amikor idegesek, akkor a stridulációnak nevezett folyamat révén, testrészeik összedörzsölésével valóban tudnak némi zajt kelteni, hasonlóan a tücskökhöz.

A YouTube segítségével több olyan videót is találhatunk, amelyeken tényleg úgy tűnik, mintha egy embert üldöznének a sivatagban. Ez is csalóka, hiszen valójában nem magát az embert kergetik, támadó szándék pedig végképp nincsen bennük, hanem csupán az adott ember árnyéka az, ami vonzza őket. Nevük jelentése is erre utal: „azok, akik menekülnek a nap fénye elől.”

Másik rettegett szuperképességük a gyorsaság, amivel kapcsolatban szintén nagyon eltúlzottak a híresztelt „adatok”. A legmagasabb, tudományos anyagban hivatkozott sebességük körülbelül 16 km/óra, azonban mérni csak 1.6 km/óra iramot sikerült, ami messze elmarad a rémhírekben szereplő értékektől. Azt már szinte mondani sem kell, hogy nem rendelkezik méreganyaggal, így a legrosszabb esetben csak némi fájdalmat okozhat, ha rajtunk próbálja ki erőteljes csáprágóit.

A fentiekből is jól látszik, hogy nem szabad felülni a közösségi médiában sokszor villámsebesen terjedő fura híreknek, hiszen ezeknek egy része köszönőviszonyban sincs a valósággal. Szerencsétlen tevepókot is valóságos szörnyetegként igyekeztek beállítani, holott csupán egy csodálatos sivatagi ragadozóról van szó. Ami ráadásul még csak nem is pók, hanem egy a pókszabásúak osztályába tartozó lény.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás