promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
200 éve készült írás borzolja az idegeket, pontosan jelezték a katasztrófát, ami az egész emberiséget fenyegeti

200 éve készült írás borzolja az idegeket, pontosan jelezték a katasztrófát, ami az egész emberiséget fenyegeti

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Hiába tehetnénk ellene, amíg az anyagi szempontok fontosabbak, nem lesz számottevő változás.

A klímaváltozás hatásait egyre többen tapasztaljuk a saját bőrünkön, nem csupán Magyarországon, hanem szerte a világban. A tudományos elit ma már ugyan elfogadja a globális felmelegedés tényét, azonban hiába az elfogadás, ha a társadalom szkeptikusabb álláspontot képvisel, a gazdasági szempontból meghatározó hatalmak pedig csak nagyon vonakodva tesznek bármit is ellene.

Pedig tenni kell, és ezt nem csupán Bartholy Judit klimatológus, a Meteorológiai Tanszék vezetője emelte ki a 24.hu-nak adott interjújában, hanem világszerte egyre több kutató, akik minden fronton igyekeznek kongatni a vészharangokat. Bartholy szerint a helyzet feketén-fehéren látszódik, ami a közeljövő egyre komolyabb klimatikus szélsőségeinek felerősödéséhez vezet.

Ezek egymásra rakódva nem csupán társadalmi katasztrófákat idéznek elő, de a gazdasági hatásai is jelentősek lesznek. És erről nem csupán az elmúlt évtizedekben lehetett tudni, hiszen már évszázadokkal ezelőtt tudták, ebből nagyon nagy probléma lesz.

„Szomorúan ironikus, hogy úgy teszünk, mintha az egész probléma váratlanul zuhant volna ránk, holott Joseph Fourier már a 19. században, 1824-ben publikálta az üvegházhatás működéséről szóló híres tanulmányát, és Arrheneus 1896-ban konkrétan a szén-dioxidra mondta, hogy a koncentráció duplázódása 5-6 Celsius fokos melegedést okoz, ami jelenleg is annyi. Tehát minimum 120 éve ismerjük ezeket a veszélyeket, de kit érdekel? Miért nem jött létre korábban valami komolyabb megállapodás?”

– fogalmazott.

Bartholy Judit arra a kérdésre, hogy ez a látszólagos szemellenzősség minek köszönhető, úgy reagált, hogy amíg egy hordó olaj árában annyi a felhasználható energia, amivel egyetlen ember 25 ezer fizikai (!) munkaóráját ki lehet váltani, addig a pénzügyi befektetők az olajtermelést fogják választani.