promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Azonnal változnak az üzemanyagárak, valami fontos történt, döntően hatott a teljes ágazatra

Azonnal változnak az üzemanyagárak, valami fontos történt, döntően hatott a teljes ágazatra

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Végre szemmel látható csökkenést tapasztalhatunk, ám ez inkább a világpiaci történéseknek köszönhető.

Hónapok óta éles véleménykülönbség húzódik a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) között, aminek fő oka az üzemanyag árának jelentős emelkedése. A huzavona hónapok óta folyik, igazából az árstop kivezetése utáni emelkedést, majd visszaesést jelentősebb drágulást követett, ami miatt az állam ismét belengette a beavatkozás lehetőségét.

Ez egyelőre nem történt meg, ám felszólították az ágazat szereplőit, hogy törekedjenek a régiós szinten tapasztalható árak lekövetésére, ami így kimondva ugyan egyszerűen hangzik, ám az egyenlet ennyire azért nem egyszerű. A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség erre úgy reagált, hogy az árösszevetések kapcsán heti statisztikák helyett havit javasolt, amivel a szomszédos országok közötti eltéréseket pontosabban lehetne látni.

A helyzetet az olaj világpiaci árának emelkedése sem segítette, ám az elmúlt hetekben tapasztalható drágulás végre megállt, melyet Grád Ottó, a MÁSZ elnöke pozitívumként ítélt meg:

„Azért kell szurkolni, hogy a kőolaj világpiaci ára normalizálódjon, ami most úgy tűnik, hogy megkezdődött, az utolsó 3 hétben tapasztalt közel 15 százalékos emelkedés befejeződött”

– idézte az Index.

Grád kiemelte, hogy a magyarországi árváltozások a piaci eseményeket követik, emellett a forint árfolyamának alakulása is nagyban befolyásolja. A tendencia most kedvező, hiszen a forint javult a dollárral szemben, a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára pedig egyaránt 4-4 forinttal csökken majd szombattól.

Amennyiben ezt a kutakon is érvényesítik, úgy a 95-ös benzin 612, a gázolaj pedig 619 forintos literenkénti átlagáron lesz tankolható a holnapi naptól. Mindez azt is jelenti, hogy a hóeleji emelkedést követő stagnálást, majd a gázolaj árának csökkenését végre a benzin is követi.