promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi lesz, ha megszűnik az árstop? Így drágulhatnak az élelmiszerek Magyarországon
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberek többsége úgy védekezik Magyarországon a magas árak ellen, hogy egyszerűen kevesebbet vásárol mindenből.

A koronavírus-járvány után elkezdett magához térni a gazdaság Európában, de aztán jött az orosz-ukrán háború, ami ismét felborított mindent.

Mostanság az sem igazán szeret boltba járni, aki anno kedvelte ezt az elfoglaltságot. Már nem azt nézegetjük, hogy kipróbáljunk valami újdonságot, amivel fel tudjuk dobni az esti vacsorát, hanem az árakat, amik nagyon elszabadultak Magyarországon.

A boltok fokozatosan, kicsiket emelgetnek az árakon, így valóban van, amié pár naponta változik, de az emberek így is látják a végösszegen, hogy jóval többet fizetnek mindenért. A többség úgy próbál védekezni, hogy kevesebbet vásárol mindenből. Most talán az is igyekszik tudatosan vásárolni, és megnézni az akciókat, aki eddig nem tette.

A kormány ugyebár az év elején döntött arról, hogy Magyarországon február 1-jétől hét alapvető élelmiszerre árstopot vezet be. Ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a 2,8 százalékos tehéntej, valamint a csirkefarhát.

A kormány legutóbb az árstopokról október elsejéig hozott döntést. Gulyás Gergely az egyik régebbi Kormányinfón elmondta, hogy előtte egy- vagy két héttel bejelentik, hogy mi lesz ennek a sorsa, addig viszont fenntartják az intézkedést.

Az ATV Magyarország híradója most utánajárt, hogy milyen drágulásra lehet számítani, ha megszűnik az árstop.  

Ugyebár Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is arról beszélt az Inforádiónak, hogy ezek csak átmeneti eszközök, és előbb utóbb ki kell vezetni az ársapkákat, mivel ezeknek a fenntarthatósága egyre nehezebbé válik.  

Öt-hatszáz forinttal drágulhat az étolaj, a hús kilója pedig ezer forinttal kerülhet többe, ha megszűnik az árstop Raskó György agrárközgaszdász szerint.

A tej 25-30, a liszt 30-40, míg a cukor ára 80 százalékkal emelkedhet. A tojás ára közben már 10 forinttal drágult. Az aszály miatt az állattartóknak magasabb takarmányárakkal kell számolniuk, és ott van még a többi költség is, ami növekedett időközben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás