promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nincs magyarázat arra, amit az ősi maja piramisoknál találtak

Nincs magyarázat arra, amit az ősi maja piramisoknál találtak

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Viszontagságos volt a sorsa, csupán egy kép maradt.

Vannak olyan tárgyak, olyan ősi felfedezések, amelyek kilógnak a történelemből, és kilógnak egy-egy hely leleteiből is. Ilyen a maja piramisok közelében talált óriási kőfej, amely az ég felé meredt. A különlegessége az, hogy nem hasonlított egyetlen, a környéken élt nagy amerikai kultúra lenyomatához sem, teljesen kilógott a leletekből, ám egy fotó azért fennmaradt róla.

Guatemalában találtak még jó néhány évtizeddel ezelőtt egy gigantikus kőfejet, amely nagyságban a Húsvét-sziget brutális nagyságú kőfejeihez hasonlít. A sztori azonban furcsa fordulatokkal van tele. Nemrégiben az Ancient Origins oldal közölte le újra a fotót a fura fejről.

Az arc finom vonásokkal, vékony ajkakkal és nagy orral rendelkezett. Azt pedig már ekkor is megállapították, hogy az itt élő népek ábrázolásaitól teljesen különbözik, saját magukat tehát nem ábrázolhatta egy-egy innen származó kultúra. A Guatemala-i dzsungel egy olyan szegletében találták, amely magánkézben volt, és a tulajdonos juttatta el a képet a tudományos világ képviselőihez.

Ám amire eljutottak a szoborhoz, kiderült, hogy lázadó csapatok lőgyakorlatokhoz használták azt a dzsungel közepén, és olyan károkat ejtettek a szobron, amely szinte felismerhetetlenné vált a képhez képest. A polgárháború tehát kitörölte egy időre a történelemből a hihetetlen felfedezést, amelyet később már úgy találtak - és ez sem tett túl jót a sztorinak - mintha földönkívüliek alkották volna.

A kőfej amúgy abban a régióban találták meg, amelyben az olmék művészek kőfejei is találhatók, bár nem hasonlít hozzájuk.

Főként kérdések maradtak csak, ám a fénykép hitelességét kevesen vonták kétségbe. Meglehet, hogy egy ismeretlen kultúra lenyomatát találták meg egykor, amelynek csupán ez az egyetlen ábrázolása maradt fent a régióban, és utána az is eltűnt.

Íme a rejtélyes kőarcról készült fotó: