promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen, de igaz: ez az élelmiszer 3000 év után is ugyanolyan finom, soha nem romlik meg

Hihetetlen, de igaz: ez az élelmiszer 3000 év után is ugyanolyan finom, soha nem romlik meg

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nem csalás, nem ámítás: létezik egy olyan étel a világon, amit akár 3000 év után is elő lehet venni és ugyanolyan finom, mintha frissen vásároltuk volna. 

Előfordul, hogy egy nagybevásárlás alkalmával a kamra mélyére kerül egy-egy doboz alapanyag, amit később megtalálva csak fogjuk a fejünket, hiszen rég lejárt a szavatossága. Létezik azonban egy olyan dolog ezen a világon, ami minden túlzás nélkül soha nem romlik meg.

Amennyiben a spájzban egy porosodó üveg mézre bukkansz, nagyon jó hírünk van: elég csak leporolnod és kibontanod, épp ugyanolyan íze lesz, mintha ma vetted volna. Ez pedig annak köszönhető, hogy a természetes, megfelelően tartósított méz nem jár le. Sőt!

Régészek több ezer éves mézet találtak ókori egyiptomi sírokban, és még mindig jó volt!

Noha legtöbbünknek nem kell aggódnia több ezer éves mézkészletek miatt, e felfedezés egyértelműen bizonyítja, hogy ha megfelelően tárolják, a valódi méz nagyon-nagyon sokáig eláll. A méz varázslatosan hosszú élettartamának oka a biológiai felépítésében rejlik.

Cukortartalma és alacsony pH-értéke, valamint a méhek mézkészítési folyamata miatt a mézben nem maradnak életben azok az organizmusok, melyek miatt megromolhatna. A méznek azonban természetesnek kell lennie, és megfelelően le is kell zárni ahhoz, hogy sokáig élvezhessük.

Noha a méznek nincs lejárati ideje, mégis természetes változásokon mehet keresztül: a méz idővel a hőmérséklet változásától függően besötétedhet, elveszítheti aromáját és ízét, vagy kikristályosodhat. Habár az illat vagy az íz megváltozása kevésbé lehet vonzó, a kristályosodó méz teljesen normális, és az ízén semmit sem változtat. Sőt: ez bizonyítja, hogy a méz valódi és nem pasztőrözött.