promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elveszett ókori görög város került elő a víz alól: még Arisztotelész is írt a rejtélyes helyről, híres lakosai voltak
Borítókép:  Illusztráció/Profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rég elveszett város bukkant fel, a romjai a mai napig épek.

Ősi görög város romjai kerültek elő Törökországban, a Bayramic-gát vize visszahúzódásának köszönhetően – írja a Greek Reporter. A városi romok hosszú idő után váltak először láthatóvá, miután a szárazságnak köszönhetően jelentősen csökkent a gátnak a vízszintje, így láthatjuk újra azt a várost, amelyet csak Szkepszisnek ismerünk.

A szakértők úgy véli, a romok az ókori Szkepszis városához tartoznak, amelyet a görögök is a rómaiak is laktak a történelem különböző pontjain. A régésze álláspontja szerint legelőször a Kr.e. 6. században telepedhettek le itt emberek, és egyike lett azon sok ókori görög városnak, amely Kis-Ázsia, vagyis a mai Törökország területén található.

Egy ősi templom és egy fürdőház romai is előkerültek a víz elapadása folytán, ezen építmények pedig a tudósok becslései szerint mintegy 1500 évesek lehetnek. Érdekesség, hogy bár az építmények a római-bizánci korban épültek, maga a város a klasszikus görög civilizáció idejéből származik, annak a stílusjegyeit is hordozza.

Dr. Oguz Kocyigit kutató elmondta, hogy a fürdőszerkezet egyike azon ritka építményeknek, amelyeket különösen a bizánci korszakból ismerünk, és díszítőjegyei miatt fontos. Információkkal szolgál ugyanis a korszak építészetéről, építési technikáiról, fürdőiről és fürdőzési hagyományairól. Ez is az egyik oka annak, hogy mennyire fontos ez a régészet számára, hogy felszínre kerültek a város romjai.

Számos híres ember lakott egy ponton Szkepszis területén: ilyen volt például a híres nyelvész, Demetriusz is, aki a Kr. e. II. században élt a területen és igazán azzal vált híressé, hogy történelmi és földrajzi kommentárt készített az Iliászhoz. Metrodórusz, a híres politikai, filozófus és retorika tanár is egy ponton a város lakója volt, akit igazi innovátornak tartottak a maga idejében.

Egy időben ráadásul Arisztotelész és Teofrásztusz írásait is a városban tartották, előbbi még említést is tett a városról. Szkepszis egyik pincéje így fontos írásoknak adott otthont, amelyeket Néleusz, Arisztotelész egyik diákja rejtett ide, hogy azokat ne tegyék be a pergamoni könyvtárba. A megtalált várost az alábbi videón lehet megtekinteni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás