promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Itt az Európa térkép, amin Magyarország nem ott van, ahol lennie kéne

Itt az Európa térkép, amin Magyarország nem ott van, ahol lennie kéne

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Ez a világtörténelem egyik leghíresebb térképe, igazi földrajzi kuriózum.

Európa, az öreg kontinens, számtalan névvel említik a világ egyik legfejlettebb területét, amelynek egysége sokban kötődik a kereszténység térhódításához is. És bár az évszázadok alatt számtalan háború látott a vén kontinens, mégis egységbe forrasztotta népeit a közös kultúra, a közös világlátás, a geopolitikai helyzet, és az, hogy sokszor tényleg uigyanazokkal a kihívásokkal szembesültek az itt élő népek.

És sokáig volt egy gondolat, amely arról szólt, hogy Európát egy uralkodó alatt egyesíteni, és e za gondolat kötődik a Római Birodalom feltámasztásának ideájához is, hiszen az ókor univerzális birodalma bizony nagyon sok középkori és kora újkori királyt, császárt és uralkodót is megihletett. Készültek ehhez rajzok is, amelyeken természetesen a Magyar Királyság is rajta van.

Ám ezek a térképek nagyon eltérnek attól, amit ma térképen értünk.

Ám láthatjuk ezen ábrázolások révén azt is, hogy az európai egység gondolata, nem modern találmány, és a kontinens egyesítésének ötlete is nagyon hosszú történetre tekint vissza.

És ennek bizony a Magyar királyság is szerves része volt.

Egység minden felett.

A királynőt formázó térképeknek komoly hagyománya alakult ki korábban, korábban pedig pont Ausztriában találták meg a legrégebbi ilyen ábrázolást. A királynő alakú Európa 1534-ből származik. A kora újkorban ezek az allegóriák nagyon népszerűek voltak, és olykor kötődtek uralkodókhoz is, és így persze a propaganda is fókuszban volt a földrajzi ihletettségű, ám mégis egészen más szimbolikával bíró térképeknél.

Az egyik leghíresebb közülük Johannes Putsch nevéhez kötődik, az osztrák térképész pedig V. Károly király megrendelésére készíthette ezt az ábrázolást azzal a céllal, hogy a kontinenst, Európát a király házastársaként ábrázolja.

Nem véletlen, hogy az ábrázolás feje a Spanyol Királyságnál feszül, ahol V. Károly birodalmának is a központja volt. A szív pedig maga a Német-római Birodalom, amelynek császára is volt a koronás fő.

Károly nem titkolt célja egy egyetemes keresztény birodalom kiépítése lett volna, elsősorban azért, hogy így állíthassa meg a terjeszkedő oszmánokat. Volt ennek a térképnek tehát egy előremutató célja is, láttatni akarta Európa gondolkodóival az egységet is, agy oylan korban, amikor keletről épp támadás érte Európát, és még nem lehetett tudni, hogy az oszmánok meddig jutnak a kontinens belsejébe.

Íme az ábrázolás: