promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ókori görög halálsugarat épített egy 13 éves srác, Arkhimédész fegyvere ma is működőképes lenne

Ókori görög halálsugarat épített egy 13 éves srác, Arkhimédész fegyvere ma is működőképes lenne

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Míg kortársainak zöme inkább a telefonjával van elfoglalva, Brenden épített egy ősi fegyvert.

Több ezer évvel ezelőtt az ókori görög matematikus, Arkhimédész felvetette, hogy a Nap erejének hasznosításával egy valóságos halálsugarat lehetne létrehozni, amivel elűzhetnék a tenger felől támadó ellenségeiket. Hogy ez sikerült-e, már sosem fogjuk megtudni, de az elméletet már többször megpróbálták átültetni a valóságba.

Egy 13 éves kanadai diák tavaly úgy döntött, hogy megépíti az ókori feltaláló ötletét, és bebizonyítja, hogy valóban működőképes Arkhimédész fegyvere. Brenden Senert egy görögországi családi nyaralást követően ragadta magával az ókori Görögországból származó furcsa találmány. Azóta megalkotta a koncepció működő prototípusát, sőt, a Canadian Science Fair Journalban publikált egy tanulmányt a halálsugárról, illetve annak működési elvéről.

Habár régészeti bizonyítékot eddig még nem találtak Arkhimédész halálsugarának egykori létezésére, a fiatalember az ókori könyvekben leírtak szerint végül homorú tükrökből megépítette a fegyvert, ami a napsugarakat összegyűjtve válhat veszélyes eszközzé. Ám ő inkább fűtőlámpával modellezte mindezt, hajók helyett pedig kartonpapírt próbált vele felmelegíteni. Mivel nőtt a hőmérséklet, ezért úgy vélte, hogy nagyobb méretben működőképes lehetne, ám abban már kételkedett, hogy valaha megépítették-e.

Az eredeti elképzelés persze jóval grandiózusabb volt, tükrök helyett pedig pajzsokat használtak volna arra, hogy elriasszák a római hajókat. Azt ugyan nem tudni, hogy valóban bevetették-e ezeket bármikor is, ám az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmből kiderült, miként kell elképzelni a működését.

Nem Brenden volt az egyetlen, aki kísérletezett a halálsugárral, az Állítólag című műsorban már megpróbálták modellezni a tükörfegyvert, ám akkor nem tűnt túlzottan veszélyesnek a fából készült bárkára, ami persze még nem jelenti azt, hogy ne lenne módszer arra, hogy hatékonyabbá tegyék az eszközt.