promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ókor legerősebb fegyverének technológiája a mai napig rejtély, brutális pusztítást végzett annak idején ez a találmány
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ókori hadviselés árnyékos világában egyetlen fegyver tűnt ki igazi csodaként: a görög tűz. De, mi a receptje, hogyan voltak képesek ilyen pusztító hatást elérni?

A technológia olyan dolog, amire manapság mindannyian támaszkodunk. Az egyszerű dolgoktól, például az ajtókilincstől a rendkívül fejlett találmányokig, például az űrhajókig, a technológia uralja a modern világot.

Az ősi technológiák néhány példája megdöbbentő és megmagyarázhatatlan, mások pedig csodálatosak abban, hogy mennyire megelőzték korukat.

Az i.sz. 7. században a Bizánci Birodalom a tűz erejét a görög tűz megalkotásával kamatoztatta, amely pusztító fegyver volt, amelyhez fogható nem volt annak idején. Ez a félelmetes gyújtófegyver képes volt egy folyamatos sugárban hatalmas lángokat lőni, és olyan pusztító hatást ért el, amelyeket szinte lehetetlen volt eloltani. Noha a görög tűz pontos receptje a mai napig rejtély, a történészek úgy vélik, hogy feltártak néhány lenyűgöző gyakorlati módot ennek a titokzatos ősi fegyvernek a használatára.

Konstantinápoly legtüzesebb védelmi fegyvere

A Bizánci Birodalom által a 7. században kifejlesztett görög tűz igazi változást hozott Görögország számára a tengeri hadviselés terén. Bár a görög tűz pontos eredete nem tisztázott, sokan úgy vélik, hogy egy Kallinikos nevű szír mérnök találta fel.

Kallinikoszról vagy élettörténetéről sajnos nem sokat tudni. Feltételezhető azonban, hogy Kallinikos valamikor a 7. században hozta el találmányát a bizánci császárhoz, ami a széleskörű politikai és katonai célú felhasználásához vezetett. Azok, akik nem hisznek Kallinikosz történetében, azt mondják, hogy a görög tűz receptje szigorúan őrzött titok volt, amelyet bizánci katonai vezetők és tudósok adtak át, de aztán elveszett az idő homokjában.

Bármi is legyen az eredete, a görög tűz ereje tagadhatatlan volt. A feljegyzések arra utalnak, hogy kőolaj, égetett mész és más ismeretlen összetevők erős keverékét tartalmazta. Úgy gondolják, hogy ez a kombináció tette korának egyik leggyúlékonyabb és legveszélyesebb anyagává. Ezzel a rendelkezésükre álló fegyverrel a bizánciak el tudták verni az ellenséges betolakodókat idegen területekről, és megállták helyüket fővárosuk, Konstantinápoly ostroma alatt.

Az esetleges hanyatlás ellenére a görög tűz öröksége a bizánci találékonyság és technológiai készség szimbólumaként élt tovább. A fegyvernek a történelem menetére gyakorolt ​​hatását nem lehet kétségbe vonni, hiszen kulcsszerepet játszott Konstantinápoly védelmében és a Bizánci Birodalom megőrzésében.

Forrás: ancient-origins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás