promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A galaxis időmérője: titkos szerkezet az ősi múltból, hogyan létezhetett ilyen fejlett technológia?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ókori technológiák közül az egyik legizgalmasabb egy időmérő, ami a mostani apple watch több ezer évvel ezelőtti őse lehetett.

Az Antiküthérai szerkezet egy olyan rejtélyes és lenyűgöző ókori eszköz, amelyet az Antiküthérai hajóroncsban találtak a görög partok közelében. Ez az eszköz, amelyet a régészek a 20. század elején fedeztek fel, még mindig sok kérdést vet fel a kutatók és a történészek körében.

Az Antiküthérai szerkezet egy bonyolult mechanikus eszköz, amelyet bronz fogaskerekek és lemezek alkotnak. Az eszköz egyfajta csillagászati szerkezetnek tűnik, amelyet a görögök valószínűleg a 2. század előtt készítettek. Az eszköz képes volt előre jelezni a csillagászati eseményeket, mint például a nap- és holdfogyatkozásokat, valamint a bolygók mozgását.

Az Antiküthérai szerkezet rejtélyét az adja, hogy az ókori görögök milyen technológiai tudással rendelkezhettek ahhoz, hogy ilyen bonyolult mechanikus eszközt készítsenek. Az eszköz működésének részletei és a pontos készítési módszerek továbbra is ismeretlenek. Az is kérdéses, hogy milyen célból készült az eszköz, és hogyan használták az ókori görögök.

Az Antiküthérai szerkezetet röntgensugárral kezdték megvizsgálni, és kiderült, hogy sokkal bonyolultabb, mint egy modern mechanikus óramű. Legalább 37 bronz fogaskerék található benne, a legnagyobb pedig 27 fogú. Az előlapja olyan, mint egy óra, amelyen két koncentrikus kör látható a görög zodiákussal és az egyiptomi naptár beosztásával. A legújabb számítógépes tomográfiás elemzések szerint több mint 2000 írásjel és szimbólum található rajta.

A legfrissebb kutatások szerint az ókori számítógép képes volt kiszámítani a Nap, a Hold és további öt akkoriban ismert bolygó (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz) pontos helyzetét egy adott múltbeli vagy jövőbeli időpontban. Emellett előrejelezte a Vénusz-átvonulásokat és a Holdfogyatkozásokat is. Figyelembe vette, hogy a Hold néha gyorsabban mozog az égbolton saját ellipszispályája miatt, és hogy a Föld Nap körüli mozgása nem teljesen egyezik a Hold Föld körüli keringésével.

Ezeket a bonyolultabb mechanizmusokat csak több fogaskerék együttes működésével lehetett lemodellezni. Ha megnézzük az Antiküthérai szerkezet működését bemutató YouTube videókat, ráébredhetünk, hogy mennyire összetett és nagy precizitást igénylő feladat volt ez valójában.

Az Antiküthérai szerkezet rejtélyét tovább fokozza az is, hogy az eszköz egyedülálló maradvány. Nincsenek más hasonló mechanikus eszközök, amelyeket az ókori görögök készítettek volna. Ezért az Antiküthérai szerkezet egy egyedülálló és titokzatos maradvány marad az ókori technológia terén.

A kutatók és a régészek folyamatosan vizsgálják az Antiküthérai szerkezetet, hogy megfejtsék a rejtélyét. Az eszköz részletes tanulmányozása és restaurálása segíthet megérteni az ókori görögök technológiai és tudományos fejlettségét. Az Antiküthérai szerkezet továbbra is izgalmas és rejtélyes marad, hozzájárulva az ókori világ misztériumainak és titkainak megőrzéséhez.

Forrás: https://historycooperative.org

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás