promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ókori Rubik-kocka rejtélye nem hagyja nyugodni a régészeket, 30 éve próbálják megfejteni az ősi talányt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Phaistos-korong rejtélyét „99 százalékban megfejtette” egy  Gareth Owens nevű nyelvész, régész, a Krétai Erasmus Technológiai Intézet programjának koordinátora. Owens harminc évet szentelt annak, hogy megpróbálja megoldani a rejtvényt.

A Phaistos-korong (mondhatni az ókor Rubik-kockája) egy égetett agyagkorong, amely a Kréta szigetén található, Phaistos minószi palotából származik i.e. második évezredből. Phaistos-korong: a régészet egyik legnagyobb rejtélye

A korong körülbelül 15 cm átmérőjű, és mindkét oldalán bélyegzett szimbólumok spirálja borítja. A titokzatos korong előlapjára nyomtatott nyelvet soha nem sikerült teljesen dekódolni, és szimbólumai sem az ősi, sem a modern ábécének nem részei.

Egyes szimbólumok azonban hasonlítanak a Lineáris A és Lineáris B szimbólumokhoz, amelyek a minósziak ősi nyelvei voltak. Mások hasonlóak az ókori anatóliai helyeken található hieroglifákhoz. Bár a tudósok túlnyomó többsége úgy véli, hogy a Phaistos-korong hiteles, néhány régész nincs meggyőződve hitelességéről.

Célja és jelentése, sőt eredeti földrajzi helye is vitatott, így a régészet egyik leghíresebb rejtélye. Ez az egyedülálló tárgy most a Heraklioni Régészeti Múzeumban látható.

A szerelem istennője lenne a kulcs a korong dekódolásához?

Csapatával együtt a nyelvészet és a történelem bizonyítékait és stratégiáit használja fel a titokzatos korong dekódolására. Owens azt mondja: „A Phaistos-korongot a Linear B vokális értékeivel és az összehasonlító nyelvészet segítségével olvassuk, azaz összehasonlítjuk az indoeurópai nyelvcsalád többi rokon nyelvével. Valamit elolvasni azonban nem azt jelenti, hogy meg is értjük.”

Adatai szerint a korong egy „terhes istennőhöz” írt vallási szöveg, amely Astartéval, a szerelem istennőjével szemben ölt testet.

„Kétségtelen, hogy vallási szövegről beszélünk”

– mondja Owens. „Ez világosan látszik abból, ha más vallási szavakkal hasonlítjuk össze Kréta szent hegyeiről származó egyéb feliratokat. Vannak szavaink, amelyek pontosan ugyanazok."

A tudós hozzáteszi: gyanítja, hogy „a Phaistos-korong egy himnusz Astarte, a szerelem istennője előtt. A korongon említettekhez hasonló szavakat találtak a minószi nyelvben. A mai korhoz hasonlóan az emberek akkor imádkoznak, ha egészségügyi problémák vagy személyes okok miatt bajban vannak. – Az ember végül is nem változik. A régész azt mondja, úgy véli, hogy a Phaistos-korong egyik oldala valójában egy terhes anyaistennőnek, míg a másik oldala Astarte minószi istennőnek van szentelve.

Forrás: https://historycooperative.org

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás