promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rég elveszett várost találtak, elsöprő mennyiségű kincs volt egykor a falai között
Borítókép:  Illusztráció/Profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Feltártak egy ősi elveszettnek hitt várost, amely a történelemben egy pontján a drágakő-kereskedelem egyik epicentruma lehetett.

A régészek az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Sinijah-szigeten végzett ásatások során számos olyan ősi lakóházat tártak fel, amelyeket még a 6. század környékén építhettek. A helyi turisztikai és régészeti hivatal szerint ezek a struktúrák egy ponton a rég elveszettnek hitt Tu’am városához tartozhatnak, amely az arab nyelvű forrásokban meglehetősen gyakran jelenik meg.

A város világhírű volt a drágakő- és igazgyöngy-iparának köszönhetően, egy igazi kereskedelmi fellegvára volt ezeknek a köveknek. Nagyon fontos települése volt a térségnek, amely számos keresztényt is bevonzott egyébként, még egy kolostort is felhúztak nem messze a központtól az eddigi kutatások eredménye szerint.

A kutatócsapat ráadásul olyan bizonyítékokra bukkant, miszerint jelentősebb méretű települések is lehettek a feltárt környéken. Találtak például tömegsírokat, amelyek első becslések szerint a negyedik és hatodik század között jöhettek létre, ez pedig szintén nagyobb lakosságszámra utal, akik feltehetően a kora virágzó kereskedelme miatt jöttek a városba és próbáltak szerencsét.

Járvány pusztíthatott

Az egykoron erős város végül a történészek tudomása szerint a hanyatlás áldozata lett, amely részben belső harcok, részben egy pusztító járvány eredménye, utóbbit nemcsak a Közel-Keleten, hanem a Földközi-tenger térségében és Európa más pontjain is végigsöpört az 500-as években. A járvány-elméletet támogatják a feltárt tömegsírok is, amelyben a maradványokon nem volt felfedezhető semmilyen fizikai trauma.

Tim Power professzor, a kutatás vezetője is kiemelte, hogy máskülönben nem is lenne értelme a tömegsírok ásásának, hacsak nem egy járvány áldozatait akarod eltemetni. Dr. Degli Esposti, a kutatócsapat tagja hozzátette, hogy alapvetően nem fedeztek fel arra utaló jelet, hogy hirtelen hagyták el a helyiek az otthonukat, tehát amennyiben valóban járvány végzett velük, akkor nem egyszerre hullottak el mindannyian.

Power kiemelte, hogy bár nincs definitív bizonyíték a Tu’am-elméletre vonatkozóan, nem kétséget kizáróan bizonyított, hogy az elveszett ősi várost találták meg, azonban az kétségtelen, hogy a partvidéken más jelentősebb települést még nem találtak. Mint mondta, az iszlám földrajzi forrásokat figyelembe véve erős egybeesés van az időszak tekintetében, erre a településre lehet elsősorban következtetni.

Forrás: Daily Express

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás